Saša Magazinović

Tekstom zakona usvojenim u Srbiji obuhvaćena i teritorija i resursi BiH

Zakonom o provođenju sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Italije o saradnji u oblasti energetike, dogovorena je saradnja koja uključuje i projekat Srednja Drina, te još neke projekte na teritoriji Bosne i Hercegovine – upozorava Saša Magazinović, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i Predsjednik Glavnog odbora SDP BiH.

„Budući da je tekstom Zakona usvojenog u Narodnoj skupštini Republike Srbije obuhvaćena i bosanskohercegovačka teritorija, kao i prirodna bogatstva naše države, a da pri tome ne postoji saglasnost državnih institucija, smatram da je time grubo narušen integritet Bosne i Hercegovine. Žao mi je što Parlament BiH nije ranije informisan o ovom pitanju, budući da je zakon usvojen 2012. godine.“, govori Magazinović i pojašnjava da osim pomenute HE Srednja Drina ovaj Zakon obuhvata i tri hidroelektrane između donje vode HE Bajina Bašta i akumulacije HE Zvornik.

Zbog navedenih informacija, a u cilju zaštite interesa Bosne i Hercegovine, Magazinović je Predsjedavajućem Vijeća ministara Denisu Zvizdiću uputio set pitanja kojim bi se javnosti obrazložila situacija. Traži odgovore na pitanja da li Vijeće ministara BiH ima informaciju o ovome i ako ima šta je učinjeno da se zaštiti interes BiH? Da li su institucije Republike Srpske, obzirom da su potpisivale međunarodne izjave/sporazume, tražile i za to dobile saglasnost Parlamentarne skupštine BiH, u skladu sa Ustavom BiH, a ako to nisu učinile da li tu ima krivične odgovornosti?
Magazinović također traži od Zvizdića da kroz odgovor informiše javnost da li je o ovoj temi do sada razgovarao u susretima s čelnim ljudima Srbije i ako nije da li ima namjeru razgovarati o tome sa predsjednikom Vučićem tokom njegove skore naredne posjete.

„Vjerujem da postoji prostor da u regiji vladaju dobrosusjedski odnosi, ali da su trenutni daleko od toga. Neriješeno pitanje granica, često nepoštivanje integriteta i institucija BiH, mješanje u unutrašnje političke odnose i dešavanja, neiskrenost i PR politika umjesto konkretne politike i iskrenih odnosa, trgovinske barijere i sl. Samo su neke od pojava koje otežavaju uspostavljanje stvarnih dobrosusjedskih odnosa. Pri tome, nisam siguran da bosanskohercegovačka strana na sve ove izazove odgovara poštujući, prije svega, samu sebe“, ističe Magazinović.

U vrijeme kada je pitanje izgradnje hidroelektrana na Drini bilo aktuelno, SDP je predlagao da entitetske elektroprivrede nastupe zajednički na ovom i brojnim drugim projektima što očigledno nije dobilo podršku. Takva politika solidarnog djelovanja i saradnje bi sigurno dala mnogo bolje efekte nego politike jednostranosti i konflikta koje danas imaju primat.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu