Ante Domazet

Svjetska ekonomska elita uskoro u Sarajevu

Investicijska konferencija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja će se naredne sedmice održati u Sarajevu, jako je značajna za Bosnu i Hercegovinu, poručio je dr. Anto Domazet, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Svjetski nivo

“Tu će se okupiti elita evropskog i svjetskog biznisa, što znači da ćemo imati priliku da prezentujemo različite poslovne mogućnosti, ali i da budemo u žiži odluka, koje se donose na evropskom i svjetskom nivou. Jer, svjetska i evropska ekonomija su u velikom previranju. Dakle, sagledat će se kakva je budućnost svjetske ekonomije, može li se očekivati recesija, koje su politike i strategije za prevenciju takvih pojava, te šta BiH u tom smislu može da uradi. To su itekako značajne teme”, kaže dr. Domazet.

Ističe da strateške industrije, koje će biti fokus Investicijske konferencije EBRD-a u Sarajevu, kao što su informacione tehnologije (IT) i turizam, imaju važnu ulogu u budućem razvoju ekonomije, a samim time i Bosne i Hercegovine.

“To su izuzetno značajne oblasti za Bosnu i Hercegovinu. Mislim da tu zaista možemo ponuditi puno. U informacijskim tehnologijama imamo vrlo talentirane ljude. Ali, ako ne stvaramo nikakve uvjete da oni ostanu u ovoj zemlji, oni će biti dobra radna snaga u zapadnim zemljama. Po mom mišljenju, IT sektor je najbolji obrazac reformi koje su potrebne u Bosni i Hercegovini”, poručio je dr. Domazet.

Naglasio je da je to prvenstveno reforma u školskom sistemu.

“Djecu treba od vrtića podučavati IT pismenosti i omogućiti im kontakte sa računarima, pratiti ih kao talente, omogućavati da, u daljem školovanju, odnosno u srednjoj školi, pa potom i na univerzitetu, uz povoljne start up mogućnosti, iskoriste svoje talente. Za sve to moraju imati prilike u Bosni i Hercegovini”, stava je dr. Domazet.
IT biznis je, kaže, globalizirani biznis i jako je važno da bude lociran u Bosni i Hercegovini.

“On tržišta ima u čitavom svijetu. Dakle, momci i djevojke mogu servisirati i američka i pacifička tržišta i to uopće nije nikakav problem.”, stava je dr. Domazet.

Što se tiče turizma, navodi dr. Domazet, Bosna i Hercegovina zaista ima konstantno rastuće rezultate.

“Moramo prevazići fazu u kojoj se turizam razvija organski, na bazi tržišnih poticaja, a uključiti i svjesnu akciju, odnosno dopunsku akciju institucija BiH, institucija entiteta, te gradskih i općinskih institucija, kako bi se turizam usmjerio u pravcu održivosti i to ekonomske, socijalne i ekološke”, poručio je dr. Domazet.