Ante Domazet

Svjetska ekonomska elita uskoro u Sarajevu

Investicijska konferencija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja će se naredne sedmice održati u Sarajevu, jako je značajna za Bosnu i Hercegovinu, poručio je dr. Anto Domazet, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Svjetski nivo

“Tu će se okupiti elita evropskog i svjetskog biznisa, što znači da ćemo imati priliku da prezentujemo različite poslovne mogućnosti, ali i da budemo u žiži odluka, koje se donose na evropskom i svjetskom nivou. Jer, svjetska i evropska ekonomija su u velikom previranju. Dakle, sagledat će se kakva je budućnost svjetske ekonomije, može li se očekivati recesija, koje su politike i strategije za prevenciju takvih pojava, te šta BiH u tom smislu može da uradi. To su itekako značajne teme”, kaže dr. Domazet.

Ističe da strateške industrije, koje će biti fokus Investicijske konferencije EBRD-a u Sarajevu, kao što su informacione tehnologije (IT) i turizam, imaju važnu ulogu u budućem razvoju ekonomije, a samim time i Bosne i Hercegovine.

“To su izuzetno značajne oblasti za Bosnu i Hercegovinu. Mislim da tu zaista možemo ponuditi puno. U informacijskim tehnologijama imamo vrlo talentirane ljude. Ali, ako ne stvaramo nikakve uvjete da oni ostanu u ovoj zemlji, oni će biti dobra radna snaga u zapadnim zemljama. Po mom mišljenju, IT sektor je najbolji obrazac reformi koje su potrebne u Bosni i Hercegovini”, poručio je dr. Domazet.

Naglasio je da je to prvenstveno reforma u školskom sistemu.

“Djecu treba od vrtića podučavati IT pismenosti i omogućiti im kontakte sa računarima, pratiti ih kao talente, omogućavati da, u daljem školovanju, odnosno u srednjoj školi, pa potom i na univerzitetu, uz povoljne start up mogućnosti, iskoriste svoje talente. Za sve to moraju imati prilike u Bosni i Hercegovini”, stava je dr. Domazet.
IT biznis je, kaže, globalizirani biznis i jako je važno da bude lociran u Bosni i Hercegovini.

“On tržišta ima u čitavom svijetu. Dakle, momci i djevojke mogu servisirati i američka i pacifička tržišta i to uopće nije nikakav problem.”, stava je dr. Domazet.

Što se tiče turizma, navodi dr. Domazet, Bosna i Hercegovina zaista ima konstantno rastuće rezultate.

“Moramo prevazići fazu u kojoj se turizam razvija organski, na bazi tržišnih poticaja, a uključiti i svjesnu akciju, odnosno dopunsku akciju institucija BiH, institucija entiteta, te gradskih i općinskih institucija, kako bi se turizam usmjerio u pravcu održivosti i to ekonomske, socijalne i ekološke”, poručio je dr. Domazet.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu