Forum mladih SDP Ilidža

Svim građanima čestitamo Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba i Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?“, glasilo je referendumsko pitanje na koje je prije 28 godina, 29. februara i 1. marta 1992. godine, pozitivno odgovorilo 99,4% građana od ukupno 64,14%, koliko je izašlo na referendum.

Dana 6. marta 1992. proglašeni su konačni rezultati referenduma kada će Bosna i Hercegovina odlučno krenuti u ispisivanje vlastitih stranica historije, kao nezavisna država koju će narednih mjeseci te godine priznati 76 zemalja svijeta. Ipak, u okviru sveopšte jugoslavenske dekadencije u njenom ekonomskom, političkom, društvenom i teritorijalno-administrativnom smislu, već su dan nakon referenduma, 2. marta 1992. godine, počele nicati barikade i topovi koje će narednih godina Republiku Bosnu i Hercegovinu odvesti u jedan od najtragičnijih sukoba na koncu XX stoljeća.

Danas je Bosna i Hercegovina nezavisna i suverena država, na tragu one referendumske misli – država ravnopravnih građana, ali država u kojoj još uvijek žive rane krupnih političkih rezova prošlosti.

FOM SDP BiH Ilidža, svjestan važnosti ovog datuma, svim građanima Bosne i Hercegovine koji Bosnu i Hercegovinu osjećaju svojom domovinom, srdačno čestita 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u nadi da ćemo zajedno, uz kompromisna rješenja uzajamno poštovanje i vjeru u Čovjeka, ljubav i slogu, nastaviti graditi našu domovinu i izgraditi je u zemlju svih nas.