Forum mladih SDP Ilidža

Svim građanima čestitamo Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba i Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?“, glasilo je referendumsko pitanje na koje je prije 28 godina, 29. februara i 1. marta 1992. godine, pozitivno odgovorilo 99,4% građana od ukupno 64,14%, koliko je izašlo na referendum.

Dana 6. marta 1992. proglašeni su konačni rezultati referenduma kada će Bosna i Hercegovina odlučno krenuti u ispisivanje vlastitih stranica historije, kao nezavisna država koju će narednih mjeseci te godine priznati 76 zemalja svijeta. Ipak, u okviru sveopšte jugoslavenske dekadencije u njenom ekonomskom, političkom, društvenom i teritorijalno-administrativnom smislu, već su dan nakon referenduma, 2. marta 1992. godine, počele nicati barikade i topovi koje će narednih godina Republiku Bosnu i Hercegovinu odvesti u jedan od najtragičnijih sukoba na koncu XX stoljeća.

Danas je Bosna i Hercegovina nezavisna i suverena država, na tragu one referendumske misli – država ravnopravnih građana, ali država u kojoj još uvijek žive rane krupnih političkih rezova prošlosti.

FOM SDP BiH Ilidža, svjestan važnosti ovog datuma, svim građanima Bosne i Hercegovine koji Bosnu i Hercegovinu osjećaju svojom domovinom, srdačno čestita 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u nadi da ćemo zajedno, uz kompromisna rješenja uzajamno poštovanje i vjeru u Čovjeka, ljubav i slogu, nastaviti graditi našu domovinu i izgraditi je u zemlju svih nas.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu