Damir Mašić

Svi socijalno ugroženi učenici moraju imati besplatne udžbenike

Odluka Ministarstva obrazovanja i Vlade Kantona Sarajevo da besplatne udžbenike ne dobiju svi učenici iz socijalno ugroženih porodica, nego samo polaznici prvih razreda, za Damira Mašića predsjednika Kantonalne organizacije SDP BiH Sarajevo i zastupnika u Parlamentu FBiH, samo je pokazatelj u kojoj je mjeri SDA-ova vlada socijalno neosjetljiva.

„Neshvatljivo je i potpuno neprihvatljivo da vlada Elmedina Konakovića u budžetu od 712 miliona KM ne može naći neznatna sredstva za naše najmlađe koji su najugroženiji i za njihove roditelje koji nisu u prilici da izdvoje 300 KM za udžbenike!

Vladu KS uopšte ne zanima obrazovanje. Ono se nažalost tretira kao teret i trošak, a ne kao ulaganje u budućnost i ključni garant napretka. Kako drugačije da protumačimo zatvaranje osnovnih škola, ukidanje besplatnih udžbenika ili zakonsko degradiranje Univerziteta u Sarajevu. Poseban skandal je nedavni zahtjev da se studente obaveže da kupuju godišnju kartu za GRAS! Na ovaj način pljačkajući studente pokrivaju dugove koje su napravili pljačkajući GRAS. Posljednje uskraćenje novca za udžbenike za svu djecu u stanju socijalne potrebe, samo je jedan u nizu koraka u istom smjeru“, ističe Mašić.

On napominje i da su prošle godine Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i Vlada Federacije BiH ukinuli program besplatnih udžbenika za svu djecu u stanju socijalne potrebe na području cijele FBiH. Podsjećanja radi ovaj program realizovan je u prošlom mandatu kada je federalnu vladu vodio SDP BiH. Mašić ističe da se tada nastupalo sa vrlo jednostavnim ciljem da svi socijalno ugroženi učenici moraju imati besplatne udžbenike.

„Nadam se da je do sada već svima jasno da je u proteklih nekoliko godina na sceni smišljeni projekat ukidanja pomoći učenicima u stanju socijalne potrebe, te da SDA premijeri, ministri i vlade taj projekat dosljedno provode na svim nivoima. Očigledno je da za njih pravo na obrazovanje pod jednakim uvjetima ne postoji, te da radije novac preusmjeravaju na širenje voznih parkova i krpljenje budžetskih rupa nastalih njihovom nesposobnošću i neodgovornošću.

Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo obrazovanja moraju što prije revidirati svoju odluku i ispraviti nepravdu koju čine. Dovoljno novca sigurno ima, pitanje je samo da li su ova djeca dovoljno bitna SDA-ovim vladama, premijerima i ministrima“, upozorava Mašić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu