Saša Magazinović za Radio Sarajevo

Svi moramo poštivati zakone, pa i političari iz RS

Očigledno je da se radi o proizvodnji nove krize jer oni mogu samo funkcionisati tako što proizvode krize, kazao je za Radiosarajevo.ba zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović (SDP).

Magazinović je ovo izjavioza naš portal komentirajući najave “političara iz RS da će se njihovi predstavnici suzdržati od donošenja odluka u državnim institucijama do donošenja novog zakona o Ustavnom Sudu BiH”.

Podsjećamo, sastanak političira održan je danas u Banjoj Luci, a povod je Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je proglasio neustavnim Zakon o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS.

„Svaki građanin ove države dužan je da poštuje institucije i zakone i niko nas ne pita da li se sa njima slažemo ili ne. To isto vrijedi i za političare. Dakle bilo koja vrsta frustracije neće promijeniti to da neka institucija postoji, radi i odlučuje i da se te odluke moraju poštivati“, poručio je Magazinović.
Na pitanje da li će ovakva situacija uticati na funkcioniranje vlasti na državnom nivou, Magazinović kaže da je „očigledno da hoće“.

„Ali pravna država je jača od bilo kojeg pojedinca. Zamislite da bilo koji građanin uzme sebi za pravo da bira šta će poštovati, a šta neće. Zamislite da vi sutra prođete kroz crveno svjetlo, zaustavi vas policija, a vi kažete sve je to uredu ali ja ne poštujem Zakon o sigurnosti saobraćaja i neću platiti kaznu. To nije moguće, dakle ako nije moguće da građani biraju šta će poštivati onda svi moraju poštivati institucije, zakone i odluke pa i političari“, kategoričan je Magazinović.

Pitali smo da li je prema njegovom mišljenju realno da se u ovom trenutku u Parlamentu BiH usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH, na šta je on odgovorio:
“Realno je isto koliko i usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH prema željema HDZ-a, dakle nikako”, zaključio je Magazinović.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu