Švedski socijaldemokratski parlamentaraci i parlamentarke posjetili SDP BiH

Grupa socijaldemokratskih parlamentaraca i parlamentarki iz državnog parlamenta Riksdagen je danas posjetila centralu SDP BiH. Tema sastanka je politička situacija u BiH kao i stanje socijaldemokratije u kontekstu dominantnih nacionalističkih i patrijarhalnih politika u okviru dejtonskog uređenja države bazirane na etnonacionalnoj osnovi.

Gosti parlamentarci bili su Johan Andersson, Teresa Carvalho, Anna-Lena Sörenson, Mattias Ottoson, Eva Lindh i  predsjednica partijske organizacije Östergötland Ellen Aguirre. Ispred SDP-a sastanku su prisustvovali federalni zastupnici Jasmina Zubić i Elvir Karajbić, predsjednica Foruma seniora Suada Hadžović, predsjednik Savjeta za razvoj Karlo Filipović, predsjednik Savjeta za ekonomski razvoj Anto Domazet, te predsjednica Foruma sindikalnih aktivista i aktivistica SDP BiH Emina Abrahamsdotter.

Istaknuti su problemi vezani za Reformsku Agende koja je potpuno odvojena od ciljeva održivog razvoja ne uzimajući u obzira rasprostranjeno siromaštvo, nizak standard radničke klase, te veliku isključenost žena sa tržišta rada. Posebno je zabrinjavajuće promovisanje niskih plata i jeftine radne snage od strane Vlade FBiH kao komparativnih prednosti BiH koje bi trebale privući vlasnike kapitala kada znamo da 25% naših radnika i radnica koji rade žive u siromaštvu jer su plate koje zarađuju nedovoljne za dostojanstven život.

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu