Saša Magazinović

Sve institucije uključiti u rješavanje slučajeva “Memić” i “Dragičević”

Predsjednik Glavnog odbora i zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH Saša Magazinović, na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH uputio je Vijeću ministara BiH i Ministarstvu sigurnosti pitanje u vezi s ubistvima Dženana Memića i Davida Dragičevića.

Magazinović je ministra sigurnosti Dragana Mektića pitao da li su policije entiteta i kantona tražile pomoć ili asistenciju SIPA-e, OSA-e ili bilo koje druge državne institucije, te sa kakvim informacijama raspolažu o ova dva slučaja?

“Smatram da stvari treba nazvati pravim imenom i zato sam otvoreno pitao da li sistem krije imena ubica Dženana i Davida? Iako znamo da se istrage u slučajevima ubistava Dženana Memića i Davida Dragičevića ne vode na državnom nivou, smatram da je došlo vrijeme da se sve institucije i pojedinci u zemlji koji mogu pomoći uključe u rješavanje ova dva slučaja”, rekao je Magazinović za Klix.ba.

On je rekao je kako se mnogi, možda i kompleksniji, slučajevi, rješavaju uspješno što znači da postoji kapacitet da se riješe i ova dva.

“Ljude je strah od mogućnosti da institucije štite ubice, ljude je strah nepravde.
U posljednje vrijeme je vidljivo da se traganje za istinom, angažman sve većeg broja građana, pitanja i rasprave u parlamentima, pa i sami protesti pokušavaju minimizirati stavljajući sve to u neki politički kontekst. Ti pokušaji dijela političkih političkih krugova i njima bliskih medija su besmisleni i u startu osuđeni na propast. Smatram da je najveća politizacija ovih slučajeva to što nisu riješeni”, rekao je Magazinović.

Dodao je da su predugo zadužene institucije neefikasne i građani se sa pravom pitaju da li se radi o politički vođenim procesima koji trebaju sakriti krivce, a umoriti roditelje i javnost.