Saša Magazinović

Sve institucije uključiti u rješavanje slučajeva “Memić” i “Dragičević”

Predsjednik Glavnog odbora i zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH Saša Magazinović, na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH uputio je Vijeću ministara BiH i Ministarstvu sigurnosti pitanje u vezi s ubistvima Dženana Memića i Davida Dragičevića.

Magazinović je ministra sigurnosti Dragana Mektića pitao da li su policije entiteta i kantona tražile pomoć ili asistenciju SIPA-e, OSA-e ili bilo koje druge državne institucije, te sa kakvim informacijama raspolažu o ova dva slučaja?

“Smatram da stvari treba nazvati pravim imenom i zato sam otvoreno pitao da li sistem krije imena ubica Dženana i Davida? Iako znamo da se istrage u slučajevima ubistava Dženana Memića i Davida Dragičevića ne vode na državnom nivou, smatram da je došlo vrijeme da se sve institucije i pojedinci u zemlji koji mogu pomoći uključe u rješavanje ova dva slučaja”, rekao je Magazinović za Klix.ba.

On je rekao je kako se mnogi, možda i kompleksniji, slučajevi, rješavaju uspješno što znači da postoji kapacitet da se riješe i ova dva.

“Ljude je strah od mogućnosti da institucije štite ubice, ljude je strah nepravde.
U posljednje vrijeme je vidljivo da se traganje za istinom, angažman sve većeg broja građana, pitanja i rasprave u parlamentima, pa i sami protesti pokušavaju minimizirati stavljajući sve to u neki politički kontekst. Ti pokušaji dijela političkih političkih krugova i njima bliskih medija su besmisleni i u startu osuđeni na propast. Smatram da je najveća politizacija ovih slučajeva to što nisu riješeni”, rekao je Magazinović.

Dodao je da su predugo zadužene institucije neefikasne i građani se sa pravom pitaju da li se radi o politički vođenim procesima koji trebaju sakriti krivce, a umoriti roditelje i javnost.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu