Aner Žuljević za portal klix.ba

Sva obećanja o pokretanju proizvodnje u Aluminiju bila su jedna obična prevara

Aluminij je ugašen, a pokretanje bilo kakve proizvodnje u njemu ovisi o strateškim partnerima koje tek treba da pronađu neki svoj interes u kompaniji koja je dužna više od 400 miliona KM.

Dok radnici koji su proglašeni tehnološkim viškom očekuju uplatu otpremnina javnost čeka hoće li pravna država uperiti prst krivnje u nekog ko je od najprofitabilnije hercegovačke kompanije napravio utopljenika

Aner Žuljević, doktor ekonomskih nauka, zastupnik SDP-a u Domu naroda FBiH i dobar poznavatelj prilika u mostarskoj kompaniji kaže kako je nažalost danas svima jasno, a posebno radnicima, da su sva obećanja o pokretanju proizvodnje u Aluminiju bila jedna obična prevara.

“Činjenica je da u periodu pred nama Aluminij kao još jedan u nizu ugašenih giganata umjesto uspješne poslovne postaje pravosudna priča. Hoće li ovaj višemilionski kriminal biti zataškan i završiti bez utvrđivanja odgovornosti kao i većina prethodnih slučajeva pokradenih preduzeća u BiH ostaje da vidimo. Iskreno mi je zao Aluminija, izgradio je pola Mostara i othranio i obrazovao generacije porodica u Mostaru i šire”, konstatira Žuljević.

Nastavlja kako su nažalost radnici predugo šutjeli na očigledne stvari, i time “omogućili scenarij koji je već godinama unazad bio više nego jasan, a to je da će Aluminij kao lopovski instrument politike neslavno zavrsiti.”

“Posljedice njegovog gašenja će se tek osjetiti u narednom periodu. Danas postaje mjesto istorije o kojem će se prepričavati priče, a radnici i njihove porodice koji su predugo vjerovali jednoj lažnoj, lopovskoj i nesretnoj politici danas svoju sudbinu moraju preuzeti u svoje ruke. Vjerovatno negdje u EU, kao i veliki broj građana koji svaki dan napušta ovu zemlju zbog stalnih vještačkih konflikata koji urušavaju ljudske živote, dok međusobno podgrijavaju i bogate lidere nacionalnih politika”, kazao je Žuljević.

Dodaje da želi vjerovati da postoji dovoljno odgovornih ljudi u tužilaštvu i pravosuđu da kroz slučaj Aluminija dokažu da u ovoj zemlji ima minimuma pravde i kriminalce strpaju tamo gdje im je mjesto.

klix.ba


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu