Ćavar na konferenciji Međunarodnog udruženja šefova policija u SAD

Susret sa državnim tužiocem Holderom

Na konferenciji, koja je poznata i kao katalizator brojnih unaprijeđenja u oblasti provođenja zakona, učestvuje 70 šefova policija iz 14 zemalja. Osim Ćavara, u delegaciji Bosne i Hercegovine su i direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić.

Slika

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar prisustvuje godišnjoj konferenciji Međunarodnog udruženja šefova policija koja se održava u Orlandu (SAD).

Zamjenik Ćavar jučer se susreo sa najviše rangiranim zvaničnikom za provođenje zakona u SAD, državnim tužiocem Ericom Holderom, te direktorom  Međunarodnog programa pomoći u kriminalističkoj obuci Ministarstva pravosuđa SAD (ICITAP) Carr Trevillianom.

Glavne teme ovogodišnjeg skupa šefova policija su borba protiv transnacionalnog kriminala, policijska saradnja, obuke, diplomatska sigurnost, policijske akademije u budućnosti, rodna ravnopravnost i veće učešće žena u policijskim misijama.

U okviru konferencije održava se i sajam policijske opreme i oružja, gdje  se delegacija iz BiH upoznala sa najnovijim tehničkim dostignućima koja se koriste u radu policijskih agencija.

Delegacija BiH prisustvuje ovoj konferenciji na poziv i u organizaciji Međunarodnog programa pomoći u kriminalističkoj obuci Ministarstva pravosuđa SAD (ICITAP), odnosno direktora ICITAP-a u BiH  Charlesa Bennetta.