SDP BiH
Jasmin Imamović

Susret gradonačelnika Tuzle i ambasadora Kraljevine Holandije u BiH

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović i ambasador Kraljevine Holandije u BiH, Jurriaan Kraak, sa saradnicima, sastali su se danas u Gradskoj upravi. Tokom sastanka razgovaralo se o situaciji u Tuzli, te o pravcima razvoja Tuzle.

Gradonačelnik Imamović upoznao je ambasadora Kraljevine Holandije sa projektima koje Grad Tuzla realizuje i onima koje u budućnosti namjerava realizirati, o uslovima za investiranje u Tuzli, kao i o kulturnoj tradiciji i razvoju turizma. Na upit ambasadora Kraaka o tome koji sektori imaju posebne potencijale za razvoj, gradonačelnik je istakao brzi razvoj IT sektora, kojem svjedočimo posljednjih godina, zatim metaloprerađivačku i drvnu industriju, prozvodnju soli, trgovinu, turizam i druge proizvodne i uslužne djelatnosti.

U nastavku razgovora, ambasador Kraljevine Holandije, Juriaan Kraak, govorio je o predstojećem samitu o zapadnom Balkanu, koji će se narednog mjeseca održati u Trstu. Imajući u vidu da će se na samitu, između ostalog, razgovarati i o projektima koji su pokrenuti u okviru Agende za povezivanje, gradonačelnik Imamović je upoznao ambasadora Kraaka sa nekim od infrastrukturnih projekata koji bi bili korisni za građane Tuzle, ali i cijele regije.

“S obzirom da je cilj konferencije u Trstu i Berlinskog procesa uopšte, deblokirati važne infrastrukturalne projekte, koji omogućuju zemljama ovog dijela Evrope da stvore mrežu komunikacija i veza u cilju razvoja globalne ekonomije regiona, za Tuzlu, pa i cijelu sjeveroistočnu Bosnu i Hercegovinu bi bilo od izuzetne važnosti da se realizuje nekoliko infrastrukturnih projekata, poput izgradnje tzv. Y kraka, koji bi povezao ovaj dio države sa koridorom Vc, zatim da trasa autoputa Sarajevo-Beograd ide preko Tuzle, Brčkog i Bijeljine, a od velikog značaja za razvoj ovog regiona je i jačanje Tuzlanskog aerodroma, kao i luke Brčko“, istakao je gradonačelnik Imamović, te iznio niz argumenata koji govore u prilog ovim prijedlozima, od toga da se radi o najmnogoljudnijoj i regiji sa značajnim privrednim potencijalima, do činjenice da je Tuzla najmultikulturalniji grad u Bosni i Hercegovini i da je važno da bude što bolje povezan sa ostalim dijelovima naše i susjednih država.

Ambasador Kraljevine Holandije u BiH Jurriaan Kraak, tokom sastanka, izrazio je zahvalnost gradonačelniku Imamoviću na gostoprimstvu, te konstatovao da Tuzla ima reputaciju industrijskog grada, ali da je imao priliku vidjeti da se radi i o gradu umjetnosti i kulture. Gradonačelnik Imamović i ambasador Kraak, nakon sastanka u Gradskoj upravi, prisustvovali su otvaranju izložbe reprodukcija Vincenta Van Gogha, u Međunarodnoj galeriji portreta, koja je organizovana u okviru 4. Festivala savremene umjetnosti arTz, uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu