Branka Đurić

Sumorna realnost klimatskih promjena postaje sve očitija

Ministrica Đurić je navela i da “krčimo šume kako bismo povećali prostor za različite oblike izgradnje, ispuštamo otpadne vode u rijeke i jezera, stvaramo velike količine otpada, zagađujemo atmosferu izduvnim gasovima, nepromišljeno koristimo otrove i hemikalije u razne svrhe

Slika

– Zemlja nam pruža termelje za život, ona nas hrani, udišemo njen zrak, njenu vodu pijemo, u njenoj prirodi uživamo. U isto vrijeme, svojim načinima življenja i ponašanja bezobzirno trošimo njene prirodne resurse i opterećujemo okoliš, izjavila je federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić, povodom 22. aprila – Dana planete Zemlje.

U izjavi ministrica Đurić je navela i da "krčimo šume kako bismo povećali prostor za različite oblike izgradnje, ispuštamo otpadne vode u rijeke i jezera, stvaramo velike količine otpada, zagađujemo atmosferu izduvnim gasovima, nepromišljeno koristimo otrove i hemikalije u razne svrhe".  

Ministrica Đurić je upozorila da sve veće koncentracije stakleničkih gasova, polako ali sigurno, povećavaju globalnu temperaturu, dok freoni ispušteni iz rashladnih sistema razaraju ozonki omotač oko Zemlje, čime površina naše planete biva sve jače izložena UV zračenju.
 
-Imajući na umu da, zajedno sa cjelokupnim čovječanstvom, i mi u Bosni i Hercegovini, prolazimo kroz kritičan period Zemljine istorije, neophodno je da se, i ovog i svakog narednog 22. aprila, preispitamo jesmo li i šta učinili, i šta činimo za svoju vlastitu dobrobit? Jesmo li bili i jesmo li i dalje zaista djelotvorni i iskreni u svim našim aktivnostima, koje bi i nama, i našoj djeci, i unucima i praunucima obezbijedili zdravo i perspektivno življenje? Odgovor je DA, ali naravno, još mnogo posla je i pred nama – navela je ministrica Đurić.

Podsjetila je da je donesen niz zakona koji se tiču zaštite komponenti okoliša, ratificirano više konvencija iz domena zaštite okoliša, usvojena je Federalna strategija zaštite okoliša, u skladu sa Strateškim planom za zaštitu biodiverziteta za period 2011-2020. godina i tzv. Aichi ciljevima, a Bosna i Hercegovina radi izmjene i dopune svoje Nacionalne strategije za zaštitu biodiverziteta sa akcionim planom i usklađuje aktuelnu okolinsku legislativu sa okolinskim Direktivama Evropske unije itd. 

Kao i svih dosadašnjih godina, i ove će, 2014. godine, na dan 22. aprila, fokus biti na jednom od niza okolinskih izazova prisutnih u vremenu u kojem živimo. 

Kako svjetska populacija sve više migrira u gradove, a sumorna realnost klimatskih promjena postaje sve očitija, potreba da se stvore održive zajednice je važnija nego ikada. 

-Dan planete Zemlje 2014. godine će tražiti da se upravo to i pokrene, kroz svoju globalnu temu Zeleni gradovi (Green Cities). Ukazaće se javnosti na činjenicu da, uz pametno investiranje u održivu tehnologiju, delekovidu politiku, te obrazovanu i aktivnu javnost, možemo transformirati naše gradove i uspostaviti održivu budućnost. Ništa nije moćnije od kolektivnog djelovanja milijarde ljudi – navela je ministrica Đurić.. 

Po njenim riječima ovogodišnja tema Dana planete Zemlje Zeleni gradovi (Green Cities) podstiče nas da, u skladu sa sloganom ‘mislimo globalno, a djelujmo lokalno’, nastavimo započete i pokrenemo nove aktivnosti koje će voditi ka zaustavljanju bahatog trošenja prirode i Zemljinih resursa i stvaranju uslova za zdravo življenje i dugovječnost sadašnjim i budućim generacijama 

-Uz čestitke u povodu Dana planete Zemlje, pridružujemo se završnoj poruci Povelje o Zemlji "Neka naše vrijeme bude zapamćeno po buđenju novog poštovanja za život, čvrstoj riješenosti za postizanjem održivosti, ubrzanju borbe za pravdu i mir, te radosnom slavljenju života!", navodi se u izjavi federalne ministrice okoliša i turizma Branke Đurić u povodu 22. aprila – Dana planete Zemlje. 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.