SDP BiH
OO SDP Tešanj

Sudbinu zajedničkog stanja na prostoru općine Tešanj Općinski načelnik Tešanj i direktori JU i JP moraju dijeliti sa radnicima

Godinama nas mediji „bombarduju“ o Tešnju kao „ekonomskom čudu“, a da pri tome nikada ni u jednom svom izvještavanju ne pominju i činjenicu da radnici u Tešnju rade za najniže plaće u Kantonu i Federaciji BiH.

Kako bi sudbinu najmanjih plaća dijelili sa radnicima na prostoru općine Tešanj Klub vijećnika SDP BiH je na 9. sjednici OV Tešanj pokrenuo Inicijativu

– Da plaće direktora JU i JP općine Tešanj i plaća Općinskog načelnika Tešanj ne može biti veća od tri prosječne plaće na općinskom nivou.

Naime, lokalna zajednica je nivo na kojem se stiče dohodak i određuje zajednički standard građana.
U skladu sa tim i plaće direktora javnih ustanova i preduzeća, kao i Općinskog načelnika Tešanj bi morale biti vezane za prosjek plaća na nivou općine, kako bi dijelili sudbinu zajedničkog stanja.
Na ovaj način bi bilo više interesa nadležnih i odgovornih da se primanja po osnovu rada povećavaju i podignu na ljestvici najnižih u ZDK i FBiH, jer nisu , realno, odraz privredne aktivnosti i ekonomskog stanja na našoj općini.
Također, usvajanjem Inicijative bi se smanjili troškovi u javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Općina Tešanj, kao i u samoj Općini, a uštede na pojefitnjenu administracije trebalo bi nastaviti i u drugim segmentima.
Obračun plaća bi bio vezan za prethodnu godinu prema podacima Federalnog zavoda za statistiku.

Podsjećamo da je prosječna isplaćena neto plaća u Tešnju 2016. godine iznosila 571,00 KM, što je daleko ispod prosjeka FBiH 839,00 KM i prosjeka ZDK 730,00 KM.

U Klubu vijećnika SDP-a se nadaju bezrezervnoj podršci Inicijativi, i od strane drugih političkih stranaka, kada se na sljedećoj sjednici OV Tešanj bude izjašnjavalo o Inicijativi.

TEŠANJ ZA SVE NAS!


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu