Zlatko Lagumdžija

Sud BiH je jedino mjesto gdje bh. državljani mogu da odgovaraju

Lagumdžija i Dačić su se u razgovoru na temu slučaja Orić, usaglasili da treba vratiti u ravan Protokola između dvije zemlje, što znači da optužnica ne može završiti u drugoj državi, osim države iz koje je državljanin.

Slika

Na marginama jubilarne 50. Minhenske sigurnosne konferencije (Münchner Sicherheitskonferenz – MSC), zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova BiH dr. Zlatko Lagumdžija razgovarao je sa predsjednikom Vlade i ministrom unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem.

Dr. Lagumdžija i premijer Dačić su razgovarali o mogućem datumu održavanja prve zajedničke sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije, te saradnji dviju država na projektu Srednja Drina.

Konstatirano je da se potpisani Protokol između Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida mora poštovati kako se više nikada ne bi dogodilo da se građani obje zemlje osjećaju nezaštićeno od strane vlastitih država. Ocijenjeno je da je izuzetno važno da se Protokol u potpunosti provodi kako bi se izbjegle nepotrebne tenzije i politizacija kao u slučaju koji je trenutno aktuelan.

„Građanima BiH osim međunarodnih sudova nema pravo niko suditi osim sudova BiH. Ukoliko se to ne poštuje, tada bi institucije BiH morale postupati po principu reciprociteta, čime bi se otvorio novi ciklus nesigurnosti cijelog regiona“, istaknuo je dr Lagumdžija.

Konstatirano je da bi zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije bio prvi skup te vrste od nezavisnosti dvije države i ona se treba održati samo ukoliko će do nje doći u pozitivnoj atmosferi.

„Rješavanje pitanja saradnje, zasnovanih na ravnopravnim odnosima i poštivanju svih građana u skladu sa Protokolom između dva tužilaštva je preduvjet za nastavak dobre saradnje. Reciprocitet i u dobru i u zlu je osnov svih naših budućih odnosa“, istaknuo je dr. Lagumdžija.

Sagovornici su se saglasili da će sve učiniti da se što prije riješi postojeći nemili problem kako bi naše dvije države bile primjer uspješne regionalne saradnje na dobrobit svih naroda.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.