Irfan Čengić

Subvencioniranim kreditima do novih radnih mjesta u Starom Gradu

Općina Stari Grad Sarajevo realizuje projekat subvencioniranja kamate na kredit privrednicima iz ove općine, uz uslov zapošljavanja novih osoba i zadržavanja radnika za vrijeme trajanja kredita. Općinska organizacija Socijaldemokratske partije BiH Stari Grad je podržala ovaj projekat i načelnika u realizaciji istog iz budžeta, jer je razvoj privrede i zapošljavanje bila prva stavka našeg izbornog programa.
„Ovim projektom privrednici dobijaju povoljnije kredite, odnosno manju kamatnu stopu, a sa druge strane se otvaraju nova radna mjesta. Općina time pokazuje da joj je stalo do stvaranja novih radnih mjesta u našoj lokalnoj zajednici“, istaknuo je dopredsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Irfan Čengić.

Privrednici kratkoročne kredite do 12 mjeseci i do 300.000 KM mogu dobiti po kamatnoj stopi od 0,50 posto, dok će Općina platiti ostatak od četiri posto, uz uslov zadržavanja broja zaposlenih za vrijeme trajanja kredita.
Privrednici srednjoročne kredite do 36 mjeseci i do 300.000 KM mogu dobiti po kamatnoj stopi od 1,99 posto, dok će Općina platiti ostatak od četiri posto, uz uslov zapošljavanja jednog radnika za svakih 100.000 KM u roku od devet mjeseci.
Privrednici dugoročne kredite do 60 mjeseci i do 300.000 KM mogu dobiti po kamatnoj stopi od 1,99 posto, dok će Općina platiti ostatak od četiri posto, uz uslov zapošljavanja jednog radnika za svakih 100.000 KM u roku od 12 mjeseci.
O svim detaljima privrednici se mogu informisati u Službi za privredu Općine Stari Grad Sarajevo.
Međutim, iako je namjera i suština projekta veoma korisna i pozitivna za lokalnu privredu, postavlja se pitanje zašto kredite realizuju privatne komercijalne banke, a ne Razvojna banka FBiH?
Razvojna banka se nije ni prijavila na tender za finansiranje ovog programa, čime je izgubila veliki broj klijenata i plasmana kredita. Ovakvi projekti se realizuju i u drugim općinama, a novac, koji općina subvencionira, otići će u ruke privatnika, a ne države, koja bi taj novac mogla ponovo uložiti u razvoj privrede.

„Redovne kamatne stope Razvojne banke su od 2,8 do četiri posto, što znači da bi općina izdvajala manje novca, a privrednici bi dobijali beskamatne kredite. Očito menadžment Razvojne banke ne radi svoj posao, što znači da je Reformska agenda usmjerena da puni kasu privatnih banaka, a ne države. SDP BiH će u Parlamentu FBiH pokrenuti pitanje odgovornosti menadžmenta Razvojne banke FBiH, po pitanju projekta subvencioniranja kamatnih stopa od strane lokalnih zajednica“, zaključio je Čengić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu