Adnan Šteta

Stvari koje mi želimo mijenjati – ne možemo

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta kazao je “U ovoj godini urađeno više nego u proteklih 40 po pitanju izgradnje i rješavanja imovinskih odnosa na Prvoj transferzali.” Kako teče dinamika radova na ovoj saobraćajnici i na svim ostalim pokrenutim projektima za Novi Dan govorio je resorni ministar.

“Krajem prošle godine je potpisan ugovor za prvu dionicu od Šipa do budućeg tunela. Radovi idu dobro, mi smo u martu krenuli s tim, do kraja ove godine imaćemo završetak te dionice ali njenim završetkom mi nismo dobili ništa”, kazao je Šteta.

Problem prilikom upravljanja i gradnje saobraćajnica u KS leži u velikom broju nadležnosti:

“Da je neko želio napraviti konfuzniju situaciju po pitanju upravljanja saobraćaja ne bi mogao. Imamo četiri upravitelja u KS za ceste – opština, grad, kanton i entitet. Mi ne možemo naložiti njima ništa ali ćemo uvijek reći da ćemo ih zamoliti.”

Kazao je resorni ministar i da prilikom kašnjenja s radovima ili isplatom neke od nadležnih institucija, preduzeća, ljudi pretežno zovu i krive Ministarstvo saobraćaja KS.

“Imamo masu zakonskih regulativa na koje ne možemo uticati. Stvari koje mi želimo mijenjati – ne možemo. Građanina to ne zanima, oni hoće novu cestu, asfaltiranu, da nema rupa. Teško je meni objasniti a kamoli građaninu zašto neku stvar ne možemo dovesti do kraja, da pustimo cestu, i da je ona odmah i ofarbana i da su pješački prelazi, zato što puno kompetencija tu ima, ne samo saobraćaja nego i komunalnih preduzeća”, istakao je Šteta.

Kao veći problem u Sarajevu od cestovne infrastrukture, Šteta je istakao javni prevoz. Najavio je i da će u Sarajevo stići 25 novih trolejbusa.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu