OO SDP Centar Sarajevo

Stop urbicidu!

U vrijeme dok u smogu i prljavštini okovanom Sarajevu čitamo, a osjetimo i na vlastitoj koži, o strašnim posljedicama koje trenutne atmosferske neprilike ostavljaju na naše zdravlje, o jezivim statističkim podacima koliko naših sugrađana godišnje umre od posljedica nezdravog zraka, o tek rođenim bebama kod kojih je dijagnosticiran bronhitis, o neslavnim top listama gdje naš grad po stepenu zagađenosti zauzima visoko mjesto odmah uz neke metropole u Aziji, a sve zbog višestrukog prekoračenja dozvoljenih količina otrovnih supstanci u zraku, predstavnici vlasti, posebno onih općinskih nas redovno “obraduju“ nekim novim regulacionim planom kojim će naš grad – kako oni kažu biti obogaćen još jednim novim veleljepljnim naseljem ili tržnim centrom.

Iako su itekako svjesni upozorenja struke da je upravo ova bezobzirna izgradnja jedan od najvećih razloga zagađenja, iako su sami slušali vapaje građana da se ovaj trend, ili kako ga većina građana već naziva URBICID prekine, jer građani ne žele na ovim prostorima nikakav “evropski Dubai“ nego Sarajevo – grad zdravog življenja, oni bezobzirno i bahato, za svoje sitnošićardžijske interese nastavljaju sa pretvaranjem našeg grada u betonsku kasabu koju ne prati istovremena gradnja ostale infrastrukture neophodne za normalan život, a koja je trenutno na nivou koji je zadovoljavala potrebe grada prije 50 i više godina.

Neposredno pred novogodišnje praznike okončan je vjerovatno najbahatiji primjer nepoštovanja i gaženja volje građana koja je javno izrečena kroz javne rasprave i druge njima dostupne vidove zaštite građanskih prava. Potpisan je ugovor između općine Centar i CBBiH o prodaji zemjišta u parku Hastahana, a nekoliko dana poslije objavljeno je da počinje izgradnja stambenog kompleksa Crni Vrh na mjestu možda i posljednje veće zelene površine u urbanom dijelu općine. Naselje će se graditi u neposrednoj blizini rezervoara vode i neposrednoj blizini klizišta.

Zgrade će biti visoke čak do 10 spratova. Tako će jedna lijepa višedecenijska ideja o izgradnji sportsko rekreacijskog centra ili gradskog izletišta na toj lokaciji vjerovatno zauvijek ostati samo ideja.

Ovom prilikom ne želimo da ulazimo u detalje kako se općina Centar u oba slučaja domogla vrijedne imovine za koju se pretpostavlja da je vojna, iako je odlukom Visokog predstavnika nad njom postojala zabrana raspolaganja, pa su neki drugi objekti sagrađeni na imovini bivšeg SSNO zbog te odluke gotovo propali/npr. prelijepa Jajce kasarna). Nećemo da ulazimo u detalje ni ko će finansirati dovođenje komunalne infrastrukture za to naselje mada pretpostavljamo da će to biti isti oni koji će dodatno trpiti posljedice ove gradnje – građani općine Centar preko budžeta.

Iako smo svjesni da ova pitanja zaslužuju odgovor i da ćemo odgovor nekada dobiti, ovaj put ćemo se fokusirati na spriječavanje daljnje betonizacije općine Centar i čitavog Sarajeva.

Svjesni činjenice da nam trenutna parlamentarna većina u Općinskom vijeću Centar ne omogućava da poduzmemo nešto više, smatramo da je naša moralna obaveza prema građanima a i nama samima donošenje sljedeće odluke:

Klub vijećnika Socijaldemokratske partije BiH u Općinskom vijeću Centar Sarajevo će nastaviti glasati protiv svih regulacionih planova osim onih koji donose dobrobit svim građanima a ne samo bogatim pojedincima (škole, vrtići, ambulante, bolnice, uređivanje zelenih površina…).

Ova odluka će ostati na snazi sve dok se zakonski ne ograniči bahatost i samovolja općinskih načelnika i pojedinih vijećnika prilikom donošenja regulacionih planova i spriječi gradnja na preostalim zelenim površinama, vodozaštitnim zonama, klizištima, arheološkim nalazištima.

U saradnji sa našim vijećnicima i zastupnicima na drugim nivoima vlasti zalagaćemo se da se ovo pitanje riješi u okviru zakonskih mogućnosti (u Zakonu o lokalnoj samoupravi, formiranjem zona zabrane gradnje ograničavanjem spratnosti objekata… i prije svega uz puno poštovanje mišljenja struke a posebno građana.
Pozivamo i ostale političke subjekte i pojedince da zajedno spasimo zdravlje stanovnike Sarajeva i učinimo naš grad mjestom ugodnog i zdravog življenja, jer mi nismo Sarajevo naslijedili od naših predaka nego smo ga posudili od naših potomaka.

Vrijeme je da skupimo građansku hrabrost i kažemo –STOP URBICIDU!


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu