Saša Magazinović

Što prije legalizirati korištenje kanabisa u medicinske svrhe

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, Ministarstvu civilnih poslova BiH uputio je zastupničko pitanje vezano za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe. Tražio je stav Ministarstva te upitao šta je do sada učinjeno u vezi s ovim pitanjem.

U obrazloženju, on je naveo da su se udruženja teško oboljelih građana Bosne i Hercegovine obratila javnosti vezano za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, te da je to ujedno i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, a koju je usvojio Evropski parlament.

– Postavljam pitanje koji je stav Ministrarstva na ovu temu, da li se išta uradilo, te da li možemo očekivati bilo kakav pomak kada je u pitanju ova tema? Mnoge naučne studije i klinička ispitivanja su dokazala da ova biljka može pomoći u tretmanu širokog spektra medicinskih stanja. Kao što je poznato, mnoge evropske države su legalizirale kanabis – upitao je Magazinović, navodeći primjere kako je ovo pitanje tretirano u zemljama regije.

Kako je podcrtao, nije nepoznata činjenica da veliki broj teško oboljelih građana BiH u liječenju koristi ulje kanabisa, čija nabavka, pored svih problema koje im prouzrokuju teške bolesti, predstavlja dodatni i veliki problem.

Magazinović je svoje pitanje postavio i na Twitter, gdje je naglasio lični stav da što prije treba legalizirati korištenje kanabisa u medicinske svrhe i pomoći brojnim građanima.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu