Saša Magazinović

Što prije legalizirati korištenje kanabisa u medicinske svrhe

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, Ministarstvu civilnih poslova BiH uputio je zastupničko pitanje vezano za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe. Tražio je stav Ministarstva te upitao šta je do sada učinjeno u vezi s ovim pitanjem.

U obrazloženju, on je naveo da su se udruženja teško oboljelih građana Bosne i Hercegovine obratila javnosti vezano za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, te da je to ujedno i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, a koju je usvojio Evropski parlament.

– Postavljam pitanje koji je stav Ministrarstva na ovu temu, da li se išta uradilo, te da li možemo očekivati bilo kakav pomak kada je u pitanju ova tema? Mnoge naučne studije i klinička ispitivanja su dokazala da ova biljka može pomoći u tretmanu širokog spektra medicinskih stanja. Kao što je poznato, mnoge evropske države su legalizirale kanabis – upitao je Magazinović, navodeći primjere kako je ovo pitanje tretirano u zemljama regije.

Kako je podcrtao, nije nepoznata činjenica da veliki broj teško oboljelih građana BiH u liječenju koristi ulje kanabisa, čija nabavka, pored svih problema koje im prouzrokuju teške bolesti, predstavlja dodatni i veliki problem.

Magazinović je svoje pitanje postavio i na Twitter, gdje je naglasio lični stav da što prije treba legalizirati korištenje kanabisa u medicinske svrhe i pomoći brojnim građanima.