Šteta: Završeni radovi na kosom liftu

U sarajevskom naselju Ciglane danas je ozvaničen završetak radova na rekonstrukciji kosog lifta. Projekt su finansirali su Kanton Sarajevo i Općina Centar sredstvima u iznosu od 825.000 KM.
Ovim povodom, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić i stanovnici ovog područja po prvi su koristili novi kosi lift kako bi sa polazne stanice došli na vrh Ciglana.
“Ovo je moderan i funkcionalan lift koji će značajno pomoći stanovnicima Ciglana, posebno onim starijim, kao i osobama s invaliditetom da lakše dođu do svojih domova. S ovim kreće period dobrih i pozitivnih projekata u Kantonu Sarajevo. Vjerujem da ćemo u narednoj godini imati mnogo toga novog i značajnog da prezentujemo našim građanima po pitanju saobraćajne infrastrukture”, naveo je ovom prilikom ministar Šteta ističući da će se ozbiljno i sistematski pristupiti rješavanju svih problema u nadležnosti ovog Ministarstva, od cestovne infrastrukture do javnog gradskog saobraćaja, kako bi se olakšao život građanima.
Ljubo Rokvić, stanovnik Ciglana je istakao da starijim stanovnicima Ciglana kosi lift mnogo znači.
“Znam mnogo mojih komšija koje su u proteklom periodu bukvalno bile zatvorene u stanove jer nisu mogli ni da siđu ni da se popnu na vrh Ciglana. Stari lift nije bio u upotrebi, a i kada je radio nije bio tehnički ispravan tako da nismo smjeli riskirati. Sada imamo novi lift i ovo je veliki dan za nas”, naglasio je Rokvić.
Radove na rekonstrukciji kosog lifta izvodio je konzorcij firmi „Euro Prost“ d.o.o. Gračanica i „Džekos“ d.o.o. Sarajevo. Firma iz Gračanice je bila zadužena za demontažu starih liftova, te montažu nove panoramske moderno opremljene kabine koja putnicima omogućava razgledanje tokom vožnje. Firma „Džekos“ d.o.o. Sarajevo je bila zadužena za građevinske radove.
Nosivost kosog lifta je 20 osoba ili 1.500 kg. Kompletna trasa kosog lifta, stanice i kabina pokriveni su video nadzorom kako bi se pružila što bolja sigurnost, istaknuto je ovom prilikom

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu