SDP BiH
Aner Žuljević

Staviti van snage odluku o načinu privatizacije državnog kapitala u Sarajevo-osiguranju

Aner Žuljević, delegat Socijaldemokratske partije BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, uputio je proceduru ovog Doma Inicijativu za stavljanje van snage odluke o načinu, odnosno metodu privatizacije državnog kapitala u privrednom društvu Sarajevo osiguranje.

Kako se navodi u obrazloženju ove inicijative, odluka o metodu privatizacije Sarajevo-osiguranja je, prije svega, vrlo upitna sa aspekta zakonitosti, odnosno suprotna Pravilniku o provođenju postupka neposrednom pogodbom po nekoliko osnova.

„Prvo i ključno je što se Vlada FBiH odlukom stavila u ulogu zakonodavca koji je Agenciji dao za pravo da propisuje detalje i uslove, a ne da to radi sama Vlada. Drugo, prema ovom Pravilniku, odluka o svemu je u rukama Agencije, dok je po odluci Vlade rečeno da će Vlada donijeti odluku.

Dakle, osim argumenata oko vrijednosti firme i opravdanosti prodaje, sam sadržaj odluke je vrlo upitan. Vlada FBiH je na ovaj način pokazala opravdanost inicijative SDP-a da se uradi novi Zakon o privatizaciji, pa da se tek onda pristupi eventualno nekim novim privatizacijama, jer je jasno kako je postojeći Zakon napravio nemjerljivu štetu po imovinu i radnike širom FBiH.

U samo nekoliko posljednjih mjeseci, Vlada je na krajnje kontroverzan i nikada do kraja objašnjen način prodala udio u još dvije značajne bh. kompanije. I jedna i druga kompanija dolaze iz najprofitabilnijih tržišta današnjice, što pokazuje vrlo loše namjere ove Vlade u postupcima privatizacije.
Sarajevo-osiguranje zapošljava blizu 400 radnika, sa godišnjom premijom koja prelazi 55 miliona KM i nekretninama čiju vrijednost procjenjuju na više od 50 miliona KM.

Najmanje su tri razloga zbog kojih je opravdano misliti da se radi o namještenoj prodaji:
Vlada nije odredila najnižu cijenu dionice, tržište je ograničila samo na tržište osiguranja, i nije ostavljena mogućnost da Vladine dionice otkupe fondovi, mali dioničari, ili neke korporacije…
Vlada nikada nije obznaila ni koliko Sarajevo-osiguranje zaista vrijedi, iako je jasno kako je planirala prodati isto za osam miliona KM, dok firma ima na računu 14 miliona KM.

Ono što bi Vlada zaradila prodajom udjela u Sarajevo-osiguranju, na način kako je to zamišljeno, a zamišljena je prodaja najnetransparentnijem modelom, odnosno, neposrednom pogodbom, kompanija može zaraditi za godinu ili dvije.

Konačno, Sarajevo-osiguranje je simbol Bosne i Hercegovine, a u modernoj ekonomiji brendovi valjada i najviše vrijede. Radi se o društveno ogovornoj kompaniji, koja je samo po osnovu poreza na prihod, doprinosa za PIO i za zdravstvo uplatila u 2016. godini 4,6 miliona KM državi, ubjedljivo najviše od svih osiguranja. Također, u 2016. isplaćeno je više od 32 miliona KM šteta“, navodi se u inicijativi Žuljevića.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu