Jasmin Imamović za Dnevni avaz

Stav tuzlanskog SDP-a identičan je stavu Glavnog odbora SDP

Gradski odbor SDP-a Tuzla izdao je prekjučer saopćenje za javnost u kojem upozorava na nelegalnu anketu koja se tiče ulaska u vlast sa SDA. Šta se htjelo postići tom anketom i ko stoji iza nje?

Pokušaj zbunjivanja članstva u vezi s već donesenom odlukom Gradskog odbora na način koji nije propisan Statutom, tumačimo kao pritisak na članove Glavnog odbora SDP-a BiH iz Tuzle koji imaju drugačije mišljenje od organizatora nestatutarne ankete. Postupak utvrđivanja imena organizatora ankete je u toku.
Vaš stav je da SDP ne treba ići u koaliciju sa SDA. Zašto?

Članovi i simpatizeri SDP-a masovno su od nas uoči predizborne kampanje tražili da na javnim skupovima i istupima garantiramo da nećemo u koaliciju sa SDA, SNSD-om, HDZ-om BiH, kao i sa PDA u Tuzlanskom kantonu. Svi su kandidati to u kampanji bezbroj puta ponovili i na osnovu toga osvojili glasove. Smatram da se ne smije lagati biračima.
Je li SDP naučio nešto iz ranijih saradnji sa SDA?

Socijaldemokratska partija BiH je u kampanji 2010. godine govorila da neće u koaliciju sa SDA i tako osvojila glasove, a zatim te glasove isporučila u koaliciju sa SDA, dakle slagala birače. Bila je to odluka suprotna volji članova SDP-a iz Tuzle. Nakon toga je nastao haos i na prvim narednim izborima 2014. godine SDP je u Tuzli pao sa prvog na četvrto mjesto. To je bila direktna posljedica laganja biračima. Zato se takva greška ne bi i neće ponoviti.

Šta očekujete od Glavnog odbora SDP-a?

Stav tuzlanskog SDP-a je identičan stavu Glavnog odbora SDP BiH i sasvim i potpuno suprotan stavu Kantonalnog odbora SDP-a. Gradski odbor Tuzle, poštujući volju birača Tuzle, rekao je da je protiv koalicije sa SDA i PDA, rekao je da je za formiranje vlasti u TK, ali bez SDA i PDA.

Opet se iz Srbije plasiraju laži o agresiji na BiH. Jedna od posljednih odnosi se na izmišljotine o dešavanjima na tuzlanskoj Kapiji?

Radi se o propagandnim aktivnostima u funkciji ublažavanja kazne zločincu Ratku Mladiću. Država BiH morala je odavno imati energičnije odgovore na ovakvu propagandu. Nije normalno da ubica za zločin optuži ubijene, a da država ne uzvrati oštrom reakcijom. Što se tiče Tuzle, mi smo, naravno, reagirali. Dakle, Sud BiH je pravosnažno osudio zločinca Đukića za zločin na Kapiji. Zločinac je pobjegao u Srbiju i Srbija ga mora izručiti organima BiH. Srbija se ovakvim ponašanjem blamira i zalaže ugled za čovjeka koji je ubio 71 osobu i više od 200 ranio.