Jasmin Imamović za Dnevni avaz

Stav tuzlanskog SDP-a identičan je stavu Glavnog odbora SDP

Gradski odbor SDP-a Tuzla izdao je prekjučer saopćenje za javnost u kojem upozorava na nelegalnu anketu koja se tiče ulaska u vlast sa SDA. Šta se htjelo postići tom anketom i ko stoji iza nje?

Pokušaj zbunjivanja članstva u vezi s već donesenom odlukom Gradskog odbora na način koji nije propisan Statutom, tumačimo kao pritisak na članove Glavnog odbora SDP-a BiH iz Tuzle koji imaju drugačije mišljenje od organizatora nestatutarne ankete. Postupak utvrđivanja imena organizatora ankete je u toku.
Vaš stav je da SDP ne treba ići u koaliciju sa SDA. Zašto?

Članovi i simpatizeri SDP-a masovno su od nas uoči predizborne kampanje tražili da na javnim skupovima i istupima garantiramo da nećemo u koaliciju sa SDA, SNSD-om, HDZ-om BiH, kao i sa PDA u Tuzlanskom kantonu. Svi su kandidati to u kampanji bezbroj puta ponovili i na osnovu toga osvojili glasove. Smatram da se ne smije lagati biračima.
Je li SDP naučio nešto iz ranijih saradnji sa SDA?

Socijaldemokratska partija BiH je u kampanji 2010. godine govorila da neće u koaliciju sa SDA i tako osvojila glasove, a zatim te glasove isporučila u koaliciju sa SDA, dakle slagala birače. Bila je to odluka suprotna volji članova SDP-a iz Tuzle. Nakon toga je nastao haos i na prvim narednim izborima 2014. godine SDP je u Tuzli pao sa prvog na četvrto mjesto. To je bila direktna posljedica laganja biračima. Zato se takva greška ne bi i neće ponoviti.

Šta očekujete od Glavnog odbora SDP-a?

Stav tuzlanskog SDP-a je identičan stavu Glavnog odbora SDP BiH i sasvim i potpuno suprotan stavu Kantonalnog odbora SDP-a. Gradski odbor Tuzle, poštujući volju birača Tuzle, rekao je da je protiv koalicije sa SDA i PDA, rekao je da je za formiranje vlasti u TK, ali bez SDA i PDA.

Opet se iz Srbije plasiraju laži o agresiji na BiH. Jedna od posljednih odnosi se na izmišljotine o dešavanjima na tuzlanskoj Kapiji?

Radi se o propagandnim aktivnostima u funkciji ublažavanja kazne zločincu Ratku Mladiću. Država BiH morala je odavno imati energičnije odgovore na ovakvu propagandu. Nije normalno da ubica za zločin optuži ubijene, a da država ne uzvrati oštrom reakcijom. Što se tiče Tuzle, mi smo, naravno, reagirali. Dakle, Sud BiH je pravosnažno osudio zločinca Đukića za zločin na Kapiji. Zločinac je pobjegao u Srbiju i Srbija ga mora izručiti organima BiH. Srbija se ovakvim ponašanjem blamira i zalaže ugled za čovjeka koji je ubio 71 osobu i više od 200 ranio.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu