Stav SDP BiH ostao je nepromijenjen – i dalje smo protiv povećanja akciza

Najveći graditeljski domet aktualne koalicije je izgradnja trotoara ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Na žalost građana BiH to će ostati tako sve i kada bi se desilo čudo, pa se svi unutar aktuelne koalicije SDA, HDZ, SDS i SBB slože i povećaju akcize. Ni tada ne bi bili u stanju napraviti metar autoputa. Uostalom, već tri godine nisu bili u stanju implementirati ni one projekte, koje smo ostavili pripremljene i za koja su osigurana sredstva.

Mi, u Socijaldemokratskoj partiji BiH, nemamo namjeru krpiti rupe unutar koalicije i slijediti dezorijentiranu vlast u njenom nasrtaju na životni standard građana. Već smo bezbroj puta ponovili da je najveći patriotski interes u ovom trenutku srušiti aktuelnu vlast.

Nažalost, u Bosni i Hercegovini nema mogućnosti za vanredne izbore, pa smo osuđeni na još godinu dana ovako bahate i nesposobne vlasti. Zato svi zajedno moramo učiniti napor kako bi šteta koju, za BiH i njene građane, čini aktuelna vlast bila što manja. U tom pravcu, kao što smo jučer razgovarali sa predstavnicima međunarodne zajednice u BIH, spremni smo razgovarati i sa predstavnicima aktuelne vlasti, ali stav SDP BiH ostao je nepromijenjen.

Povećanje akciza dolazi u obzir samo u okviru široke reforme poreskog sistema, koja podrazumijeva radikalno smanjenje doprinosa i zakonsko povećavanje minimalne plate. Zato će SDP u svom Izbornom programu ponuditi takvu reformu i mjere koje će osigurati bolji životni standard građana.

Dakle, država prvo mora građanima i privredi dati priliku da imaju veće plate i veće prihode, pa tek onda razmišljati o većim akcizama.

Politika Vijeća ministara BiH je da uzima od građana, a politka SDP-a je da građanima omogući da imaju veći dohodak i bolji standard. Te dvije politike ne mogu ići zajedno.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu