Stanje u Aluminiju: Reprogram lopovluka i to na 15 godina

Vlada FBiH je na posljednjoj sjednici u godini na izmaku upoznata sa informacijom Ministarstva energije, rudarstva i industrije o trenutnom stanju u Aluminiju, te je usvojena i predočena javnosti preporuka organima upravljanja da nastave poduzimati mjere i aktivnosti na reprogramiranju obaveza vezanih za dugovanje mostarske kompanije na 15 godina, a sa ciljem konačne sanacije. Poručeno je i da će Vlada nastaviti aktivno pratiti stanje u ovom privrednom društvu.

Doktor ekonomskih nauka i poslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević odluku doživljava kao “plansko rušenje dvije firme s ciljem njihove privatizacije u paketu”.

– Odluka je avanturistička i dokazuje da politika HDZ-a uz podršku SDA nema pojma šta radi samo da bi zadržala pipu za izvlačenje novca iz Aluminija. Kako smo ovakav scenarij imali i prije dvije godine upravo sa EPHZHB, a firma poslovala nikad gore, jasno je da struja jeste problem, ali ne i jedini u Aluminiju. Pred nama je, nažalost, neodgovorni politički scenarij bez grama struke koji nema namjeru da spasi Aluminij, već da sakrije dokaze kojim bi se vidjele pogrešne politike HDZ-a u proteklim godinama, ističe Žuljević.

Nedavnu odluku Vlade smatra lošom porukom svima koji redovno plaćaju svoje obaveze prema državi. Na taj način im se ukazuje, ističe Žuljević, da postoje i oni koji to ne moraju, jer imaju dobre veze u politici. Odlukom je, navodi, potvrđeno da BiH, nažalost, još nije pravna država.

– Posebno je zabrinjavajuće to što veliki dio Aluminijevog duga ima upitnu zakonsku osnovu, pa se postavlja pitanje da li se radi o reprogramu duga ili o reprogramu lopovluka na 15 godina, kaže Žuljević.

Da je Vlada ozbiljna, umjesto reprograma duga danas bismo imali sudske odluke za one koji su stvorili dugovanja sa pratećim programom sanacije ili strateškog partnerstva, koji bi bio pošten, poslovno korektan i dugoročno održiv, Žuljevićevo je mišljenje.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu