Selim Bešlagić za Oslobođenje

Stabilizacija SDP-a, donošenje korekcija i popravke Statuta u smislu demokratizacije

Selim Bešlagić, dugogodišnji političar iz Tuzle, sutrašnji vanredni Kongres SDP-a dočekuje u relaksiranoj i opuštenoj atmosferi u Fojnici. Iako je jedan od najozbiljnijih kandidata za predsjednika partije, u razgovoru za naš list govori da nije vodio nikakvu kampanju, niti je lobirao.

Slika

• Vi zaista opušteno dočekujete Kongres. Poznavajući domaće političare, oni su dva dana do Kongresa uglavnom na terenu i lobiraju. Vode li kandidati za predsjednika kampanju?

– Ja sam izuzetno relaksiran. Prije svega, vodi se nekorektna i nedemokratska kampanja. Smatrao sam da je SDP demokratska stranka i da predsjednik i generalni sekretar, kada se objave kandidati, daju mogućnost da svi kandidati na demokratskoj raspravi, makar na Glavnom odboru, kažu svoju riječ. U ovom trenutku, moram da iznesem saznanje jer me ljudi obavještavaju, ja niti zovem, niti pitam, niti me interesuje, da generalni sekretar, koji imajući i funkciju premijera Vlade Federacije, održava redovne sastanke sa kantonalnim predstavnicima i da poziva delegate i jednostavno lobira da on bude izabran.

Nemam para

• Mislite da gospodin Nermin Nikšić lobira po kantonima?

– Pa, ne mislim na sebe. Apsolutno. Rekao sam premijer. Prema tome, zna se da je Nikšić. I Sveto Pudarić je to isto radio. I neka je radio. Da su barem objavili da se kampanja vodi privatno, ja bih onda to znao. Ali, ja nemam para. I da su to objavili, ja opet ne bih pravio kampanju.

• Zar je kampanja potrebna, s obzirom na to da oni koji će glasati znaju koliki su kapaciteti i dometi kandidata za novog predsjednika?

– Radi se o tome da mi znamo kapacitete, ali neki vode kampanju i ljudima govore: Nećeš biti smijenjen ako ja budem predsjednik, ti ćeš ostati na mjestu predsjednika osnovne organizacije ako ja budem predsjednik… Je li to priča socijaldemokratije? Mi smo danas u Socijaldemokratskoj partiji više razjedinjeni nego ikada. Podijelili smo se na nekakve tabore. Ja sam, ipak, mislio da smo mi koherentna snaga koja može povući. Mi moramo prvo sebe srediti, pa onda dalje ići. O tome se radi.

Ako sutra, voljom Vaših partijskih kolega, budete izabrani za predsjednika, koji će biti Vaši prvi ciljevi?

– Pa, sve vrijeme ponavljam jednostavne ciljeve. Prije svega, izbor predsjednika i rukovodstva nije na četiri godine, nego na godinu. I šta se tu može učiniti? Može se samo izvršiti stabilizacija SDP-a i donošenje korekcija i popravke Statuta u smislu demokratizacije. Znači, prvo ću se obratiti svim socijaldemokratima, esdepeovcima, onima koji su demoralisani, koji su napustili SDP, onima koji su izbačeni, a nije bilo razloga da se izbace, da se izvrši reevidencija članstva i da se da doprinos demokratizaciji izrade novog statuta partije.

• Šta u tom statutu treba da piše, na koje izmjene mislite?

– Treba da piše da predsjednik ne može biti više od dva puta biran ni po kojem osnovu. Predsjednika bira svaki član. Treće, predsjednik i Predsjedništvo odgovaraju članstvu, a ne članstvo predsjedniku. Četvrto, ne mogu se duplirati partijska funkcija i izvršna vlast. Ne može predsjednik stranke biti i ministar, ne može generalni sekretar biti i premijer Vlade… Ne mogu zajedno izvršna i partijska vlast. To se u trenucima kriza nama najbolje pokazalo, sada u februarskim demonstracijama. Pokazalo se da smo faktički bili partija bez rukovodstva. Ja sam mislio da smo u ilegali. Dakle, sve je to ono što se mora Statutom mijenjati.

Za šta ćete se još zalagati ukoliko budete izabrani za prvog čovjeka Partije?

– Evo, samo da se osvrnem na naše jučerašnje (preksinoć) gostovanje na Federalnoj televiziji i nedolazak dvojice kandidata. Oni su najbolje pokazali koliko njih interesuje Bosna i Hercegovina. Oni su išli lobirati. Ja sam zato da otvorimo partiju za sve medije, bilo pisane ili elektronske. I da kažem otvoreno, mi smo vama potrebni, ali i vi ste nama potrebni. Dakle, otvoriti partiju za sve medije. Također, mi se hvalimo da smo donijeli antikoruptivne zakone. Evo, ja hoću da budem još veći. Pozivam sve institucije BiH, koje se bore protiv mita i korupcije, sudske i tužilačke organizacije, da prvo procesuiraju stvari u kojima je SDP prozvan. Ne pojedinac, nego SDP. Izvolite, skinite nam hipoteku ili kaznite pojedince koji su doveli do toga. Je li pošteno?

• Građani prigovaraju da neki članovi partije imaju pogrešno poimanje socijaldemokratije. Ima li smisla da neki ministar, direktor agencije ili preduzeća, ima platu od pet, šest ili osam hiljada KM, dok su građani gladni?

– Nemojte me to ni pitati. Jer ću Vam reći da imam takav slučaj u SDP-u. Imate zaposlenih u SDP-u koji imaju 3.500 maraka platu i još su u upravnim odborima i primaju po 5.500 maraka, a mi pričamo o medijima. Haj’mo prvo sebe srediti. To je suština.

Spajanje i(li) pripajanje

• Šta mislite o ostalim kandidatima za predsjednika – Besimi Borić, Mirku Pejanoviću, Nikšiću i Pudariću?

– Ja sam o tome i ranije govorio i moj princip je jasan. Smatram da se oni koji su bili u rukovodstvu trebaju povući. To znači – Nikšić i Pudarić. A što se tiče ovo dvoje, ko god od njih bude, ja sam za njih i vrlo rado bih dao podršku. Rado bih učestvovao s njima u radu, u rješavanju problema o kojima govorim.

• U posljednje vrijeme se sve češće govori o objedinjavanju ljevice u našoj zemlji. Šta Vi mislite o tome, je li to moguće i da li se zalažete za to?

– Pazite, nema više pitanja jesmo li za. Nego je pitanje da li na demokratski način to rješavamo. Ovo nije spajanje, ovo je pripajanje. Kako hoćete, možete to nazvati. Spajanje treba zasnivati na principima. A principi su razgovori, stvaranje zajedničke platforme i djelovanja na objedinjavanju zadataka. A onda, ako dođe i izrazi se želja za spajanjem, onda pitati članstvo, i ukoliko se članstvo složi oko toga, napraviti feštu. A ne sada da se raspravljamo o ujedinjenju sa ovim ili onim. Uglavnom, zagovarač sam objedinjavanja, a to sam pokazao i ranije.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.