SSP: Pozdravljamo odluku Bh. bloka, odbacimo okove nacionalističkih vođa

Savjet socijaldemokratskog pokreta (SSP) Bosne i Hercegovine pozdravlja odluku Bh. Bloka da ne ide u koaliciju sa nacionalnim strankama ili strankama koje sa sobom nose nacionalističku retoriku, te strankama koje su, kako ističu dovele društvo BiH na ivicu provalije u svakom pogledu.

“SSP BIH kao tijelo koje želi građanima i građankama te svim narodima i narodnostima BiH društvo i državu po mjeri individualnih i kolektivnih prava i dostojanstva, državu socijalnog blagostanja, te dostojanstven položaj radnika i radnica, poziva sve demokratične pojedince, organizacije i stranke koje ne pristaju na nacionalističku ideologiju u oba bosanskohercegovačka entiteta, da odbace okove autoritarnih nacionalističkih vođa kakvi su Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović i da se pridruže odluci Bh. bloka. Iskažimo odlučno NE autokratiji, korupciji i kriminalu i politički porazimo sve one koji su upropastili bosanskohercegovačko društvo”, navodi se u reakciji.

Također su zatražili od svih članica Bh. bloka da ostanu dosljedni i provođenju antinacionalističkih politika.

“Zahtijevamo da se ne razbija postojeća koaliciona vlada u Kantonu Sarajevu. Također, podstičemo Bh. blok da i u drugim kantonima iznova otvori pregovore o formiranju koalicionih vlada bez nacionalističkih partija”, zaključuju u svojoj reakciji.