Lagumdžija

Sredstava za obnovu bit će osigurana na donatorskoj konferenciji

BiH će sutra prezentirati kompletan program potreba za obnovu. Štete su procijenjene na oko četiri milijarde KM. Uništeno je 16 posto bruto društvenog proizvoda (četiri godišnja budžeta BiH), a sredstva koja očekujemo sutra trebala bi pomoći u prvoj fazi obnove, odnosno obnovi u oblasti stanovanja i revitalizaciji radnih mjesta – pojasnio je Lagumdžija.

Slika

U Briselu će sutra, 16. jula, biti održana donatorska konferencija za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, državama koje su pogođene katastrofalnim poplavama i klizištima u maju, a tim povodom ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija jasno je danas kazao da će sredstva za prvu fazu obnove uništenih domova i privrednih subjekata biti osigurana na toj donatorskoj konferenciji. 

Danas je novinarima u Sarajevu kazao da predstavnici BiH sutra odlaze spremni na konferenciju koju organizira Evropska komisija u koorganizaciji s Francuskom i Slovenijom, a učešće su do danas najavile sve zemlje članice Evropske unije (28) kao i 29 zemalja koje nisu članice Evropske unije.

Učešće na konferenciji, kaže Lagumdžija, najavilo je šest međunarodnih finansijskih institucija, 16 različitih međunarodnih organizacija (UN, UNDP, Svjetska zdravstvena organizacija, Organizacija islamskih zemalja, OSCE…), a na konferenciju su pozvani predstavnici 31 nevladine organizacije koje se bave obnovom i razvojem dok je učešće najavilo i 12 predstavnika privatnog sektora iz različitih dijelova svijeta.

– BiH će sutra prezentirati kompletan program potreba za obnovu. Štete su procijenjene na oko četiri milijarde KM. Uništeno je 16 posto bruto društvenog proizvoda (četiri godišnja budžeta BiH), a sredstva koja očekujemo sutra trebala bi pomoći u prvoj fazi obnove, odnosno obnovi u oblasti stanovanja i revitalizaciji radnih mjesta – pojasnio je Lagumdžija.
Ističe da su potrebe u oblasti stanovanja u BiH narasle na 880 miliona KM, a kratkoročno za obnovu bit će potrebno oko 350 miliona KM. 

Ta sredstva trebala bi osigurana  do Nove godine i porodice koje su izgubile svoje domove dobiju „krov nad glavom“ te revitalizirati uništena radna mjesta.

Lagumdžija je naglasio da je u narednih šest mjeseci potrebno pokazati da BiH ima kapaciteta da do Nove godine implementira ova sredstva, a način i transparentno trošenje donatorskih sredstava bit će ključan za BiH i javnosti treba biti dostupna informacija o svakom utrošenom feningu.

Zbog toga smatra da je potrebno oformiti monitoring tim u kojem će biti predstavnici nevladinog sektora, civilnog društva, akademske zajednice, donatora, međunarodne zajednice i vlasti; jer će transparentno trošenje sredstava omogućiti BiH da osigura nastavak donatorskih aktivnosti i to će biti prilika za ekonomske reforme, ali i najbolja referenca za strane investitore.

Naglasio je da su Evropska banka za obnovu i razvoj, Međunarodni monetarni fond, Evropska investicijska banka, Svjetska banka i druge međunarodne finansijske institucije iskazale spremnost za davanje povoljnih kredita s jedan ili dva posto kamate i grejs periodom od 10 godina i 20 godina otplatnim rokom.

Budući da je BiH pretrpjela velike štete u privatnom sektoru bit će potrebno osigurati i značajna sredstava za privatni sektor radi uspostavljanja uništenih radnih mjesta i novih zapošljavanja.

Na pitanje novinara postoje li neke naznake koliko bi se sutra sredstava moglo prikupiti, Lagumdžija kaže da o tome sada ne treba govoriti jer će se sutra u popodnevnim satima svaki od donatora obratiti i kazati koliko će sredstava osigurati za obnovu jer je cilj osigurati sredstva koja će biti na raspolaganju odmah i Lagumdžija je optimist da će sredstva za urgentne potrebe biti sutra osigurana.

Dodao je i da je jasno raspoređeno koliko će sredstava biti osigurano za Republiku Srpsku, koliko za Federaciju BiH i koliko za Brčko Distrikt iznoseći podatak da će u prvoj fazi obnove za RS biti potrebno 160 miliona KM, za Federaciju BiH 190 miliona KM, za Brčko Distrikt osam miliona KM i to samo u oblasti stanovanja.

U BiH za stanove i kuće koje su 50 posto u poplavama uništene bit će potrebo oko 190 miliona KM, a oko 65 miliona KM za potpuno uništene kuće u klizištima.

Sredstva prikupljena na donatorskoj konferenciji bit će stavljena u nadležnost nižim nivoima vlasti u BiH, Lagumdžija naglašava da to više neće biti posao Ministarstva vanjskih poslova, ali je najavio da će i dalje insistirati na formiranju monitoring tima koji će pratiti trošenje sredstva.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.