Igor Stojanović

Srbi i dalje neravnopravni u Domu naroda Parlamenta FBiH

Klub srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBIH nije konstituisan iako je na zahtjev Igora Stojanovića (SDP) data pauza kako bi se održala konstituirajuća sjednica.
Stojanović je obavijestio Dom da nije bilo kvoruma na sjednici, da se pojavilo tek osam delegata, iako sjednici Doma naroda prisustvuje još sedam delegata.

-Ti delegati nisu se pojavili na sjednici kluba iako su bili uredno obaviješteni. Pokazalo se da je u pitanju politička igra. Na ovaj način jedan narod nastavlja biti neravnopravan i ne može učestvovati u radu Doma kao ostali narodi koji imaju klubove. Pozicija Doma naroda je neustavna i zato nećemo podržati dnevni red, rekao je Stojanović.

Optužio je rukovodstvo Doma da snosi odgovornost za neuspjeh konstituisanja kluba, navodeći kako je neko od delegata na početku pauze tražio od njih upute da li da ide na tu sjednicu.

Delegat Aner Žuljević poručio je da je SDP skinuo svoju političku odgovornost za formiranje kluba.

– Danas smo htjeli da jasno skinemo političku odgovornost. Nemojte samo da ovo odvedemo u festival licemjerstva, kao FBiH dobro funkcioniše i kako je sve uredu, a ništa nije uredu, rekao je Žuljević.

Oslobođenje