KO SDP BiH TK

Sramotne izjave Rajka Vasića ne smiju proći nekažnjeno

Visoki dužnosnik SNSD-a i član Glavnog odbora Rajko Vasić danas je putem svog Twitter profila uputio uvrede i prijetnje novim genocidom. Vasić je na obilježavanje 23. godišnjice genocida u Srebrenici u nizu objava na drušvenoj mreži koristio govor mržnje u najsurovijim oblicima i u međuostalom naveo: “genocid je haško-sarajevska laž u kojoj uvijek stradaju bosanski muslimani”.

Kako saznajemo, Tužilaštvo BiH će se uključiti u ovaj slučaj i istražiti nalog visokog dužnosnika SNSD-a zbog navedenih objava.

Mi u SDP-u želimo da naglasimo kako nikada nećemo odustati od borbe za širenje istine o genocidu nad Bošnjacima, traženja pravde za žrtve i suprostaviti ćemo se svim oblicima negiranja genocida.

Pozivamo sve nadležne institucije da se uključe u ovaj problem i na odgovarajući način sankcionišu uvrede i prijetnje. Moramo kao društvo naučiti poštovati žrtve i njihove porodice, a to jedino možemo ukoliko na odgovarajući način sankcionišemo fašističke i nacionalističke pojedince, koji svoje političke poene skupljaju ratnohuskačkom retorikom i okorištavaju se sa bolom i tugom jednog naroda.