Bihać

Spominjalo se, ne ponovilo se

Protekla godina bila je jako teška za Unsko-sanski kanton i naše građane koji su postali žrtva vladajuće politike, a stalna kriza vlasti uzrokovana političkom trgovinom, međusobnom otimačinom i diobom plijena u vidu bezobzirnog krčmljenja budžetskog novca, preuzimanja direktorskih i upravljačkih pozicija, zbrinjavanju najbližih srodnika u državne institucije, usporila je, a često i potpuno zaustavila rješavanje ključnih životnih pitanja građana. U isto vrijeme, mladi u sve većem broju napuštaju Unsko-sanski kanton i BiH, razočarani nebrigom i nesposobnošću aktuelne vlasti.

Vlada USK umjesto da traži rješenje izlaska iz finansijske dubioze, ne vidi svoju odgovornost i traži različite izgovore za nastupajući finansijski krah, ali u isto vrijeme ne odustaje od ispunjavanja želja pojedincima iz vladajuće većine.
Pokreću se projekti za koje nema novca, gomilaju se novi dugovi, a ni stari se ne plaćaju.

Prilikom donošenja Budžeta USK-a za 2017. godinu upozorili smo da će takva nerazumna politika dovesti do onemogućavanja isplate ličnih dohodaka budžetskim korisnicima koji sada Novu godinu dočekuju bez plata, kao i svi drugi koji od ove vlasti očekuju poticaje, subvencije i naknade čija realizacija je potpuno neizvjesna.

Ovakva praksa se mora zaustaviti, jer ako se nastavi ovim tempom bankrot je sasvim izvjestan i svakome dobronamjernom je jasno da pristižu računi za vođenje neodgovorne politike na čijem je prvom mjestu ostvarivanje ličnih interesa, a građanima i budžetskim korisnicima šta preostane.

Zato ovu godinu ocjenjujemo sa ”spominjalo se, ne ponovilo se”. U Novoj 2018. očekujemo da će se rezultati onoga za šta smo se zalagali i na čemu smo radili u proteklom periodu početi osjećati u našoj svakodnevnici, i da će se kvalitet života građana USK-a napokon poboljšati.
Godina koja je pred nama biće puna izazova, ali i mogućnosti. Odluke koje budemo donosili temelj su naše budućnosti, a odgovornost u njihovom donošenju i sprovođenju uz zajednički rad, sigurno su sredstvo za postizanje zacrtanih ciljeva- izgradnju uspješnije, prosperitetnije i ekonomski stabilnije države.

U tom duhu, svim našim sugrađanima želimo sretniju i bolju Novu godinu!