KO SDP BiH Tuzla

Spasite radna mjesta, gospodo!

U vrijeme pandemije i nadolazeće globalne ekonomske krize, sve svjetske Vlade se bore na dva fronta. Direktna je borba protiv suzbijanja korona virusa na način da se maksimalno uspori i “razvuče” pandemije kako bi se izborili za svaki ugroženi život i kako bi sačuvali zdravstvene radnike i cijeli zdravstveni sistem.

Drugi front je suzbijanje ekonomskih posljedica koje nastaju kao produkt same borbe protiv virusa. Kako je skoro cijeli svijet uveo restriktivne mjere kretanja i sve ono što za sobom to ograničenje nosi, ozbiljne Vlade se odavno bave i suzbijanjem ekonomskih posljedica koje su nužno već nastale, a koje ćemo svi itekako osjetiti, a naročito oni koji su direktno pogođeni na način da su svoja preduzeća, biznise, obrte morali, bukvalno, zaključati.

Šta radi Vijeće ministara na državnom nivou svjedoci smo ovih dana. Borba za 330 mil € od MMF i palanačka promocija podjele kolača u stilu “ja sam dobio više”, jednako je ushićenju pronađene vakcine protiv koronavirusa.Zbog političkih prepucavanja unutar vladajuće većine na federalnom nivou (SDA, HDZ, SBB, DF) još uvijek nije donesena odluka Vijeća Ministara o potpisivanju sporazuma sa MMF- om, tako da nedostajućiH 330 mil eura još uvijek nije operativno. Nećemo posebno naglašavati da niko više ni ne pita odakle, kako i ko će to vraćati.

Šta je to, konkretno, učinila Vlada FBiH na čelu sa premijerom Novalićem odavno je poražavajuće poznato. Zakašnjela rekacija Vlade FBiH u vidu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih poslJedica , koji je tek ovih dana doživio svoju parlamentarnu proceduru, je spora, nedovoljna i sasvim sigurno napravljena na štetu radnika. Šta uopšte više reći o toj veseloj družini u ovom teškom periodu u kojem se planetarno nalazimo a da već nije ispričano i nažalost, doživljeno. Najblaže rečeno, nedozrela, neodgovorna, nespremna i nedorasla politika Vlade FBIH mnogo lakšim zadacima ,nego što je ovaj pred kojim smo se našli.

Gdje je u čitavoj toj priči Vlada TK? Osim što smo svjedoci kadroviranja u doba korona virusa, raspisivanja konkursa za prijem radnika u javnim ustanovama, a koji se objavljuju na zvaničnim facebook stranicama stranaka čiji kadrovi upravljaju tim ustanovama, ništa drugo nismo vidjeli od aktivnosti Vlade TK. Postavljamo otvoreno pitanje, šta ste uradili da amortizujete štete prouzročene zatvaranjem obrta, malih biznisa, preduzeća, šta ste uradili da spriječite otpuštanje radnika iz pomenutih preduzeća?

Uvaženi Premijeru Vlade TK, smatramo da je potpuno neprimjereno i neodgovorno od strane Vlade TK da u ovih skoro mjeseci i po krize Vlada TK ne ponudi konkretan plan kako i na koji način misli pomoći radnicima TK ,kako i na koji način misli pomoći malim biznisima ,obrtima i privrednim društvima TK. Za razliku od vas, gospodo u Vladi TK, radnici, obrtnici i poduzetnici su ljudi koji gledaju u budućnost, projeciraju, imaju koncept i bili bi sretni kad bi makar čuli glas premijera, ili nekog od ministara.
Mi u KO SDP BIH Tuzla vam preporučujemo da za početak počnete razmišljati o spašavanju radnih mjesta, i to na način da subvencionirate plate za mart, april, za sve one koji su direktno pogođeni mjerama i za sve one mjesece dok traje ovo vanredno stanje. Spasite radna mjesta, gospodo, jer na način kako sad funkcionišete posljedice ćemo osjećati svi, godinama.

Za kraj, ne radi se o politiziranju, gospodo, nego o zadnjem kriku kojeg smo pustili čekajući Vas da nešto konačno i konkretno uradite.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu