Socijaldemokratska partija BiH uputila set amandmana na “Corona zakon”

Socijaldemokratska partija BiH je u parlamentarnu proceduru uputio set amandmana na predloženi Zakon o ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19.

Opća ocjena radnika, privrednika, akademske zajednice i političkih subjekata jeste da je predloženi Zakon od strane Vlade Federacije BiH nedovoljan kako bi se ublažile ekonomske posljedice pandemije COVID-19, zbog čega je SDP BiH odlučio dostaviti set amandmana na prijedlog zakona koji je Vlada FBiH dostavila.

Intencija amandmanima SDP BiH jeste:

– Oslobađanje uplate dopirnosa svim firmama koje su pogođene
– Subvencija plata za radnike
– Zakonski moratorij na kredite
– Odgoda plaćanja poreza na dobit
– Plaćeno odsustvo roditelja
– Zabrana raskida ugovora o zakupu i deložacije podstanara
– Poreske olakšice za “Freelancere”
– Palamentarni nadzor rada Vlade i Fonda

SDP BiH će predstaviti tekst amadnmana na press konferenciji u četvrtak, 09. aprila, sa početkom u 10 sati, o čemu će mediji biti blagovremeno informisani.

Zahvaljujemo se svima na dostavljenim prijedlozima poboljšanja zakona, koji su najvećim djelom ugrađeni u amandmane, te nas na taj način prepoznali kao pouzdanog partnera, kada je u pitanju zastupanje njihovih prava u institucijama.