Nermin Nikšić za Dnevni list

Socijaldemokratska partija BiH ne ide u vlast bez BH bloka

Činjenica je da BH blok jeste najjača politička grupacija i u Parlamentu FBiH i u Parlamentu BiH i da shodno tome imamo veliku odgovornost. Ne možemo sebi dozvoliti luksuz da svojim ležernim odnosom izdamo povjerenje koje su nam dali građani.

Bosna i Hercegovina može i treba biti zemlja u kojoj će svi građani imati ista prava svuda u Bosni i Hercegovini. U stvari pravo pitanje je da li ova zemlja može izdržati još četiri godine vlasti u kojoj neće biti stranaka koje se za to zalažu? Da se ne lažemo, bez BH bloka u vlasti nitko se u toj vlasti za to neće zalagati. S druge strane jasno je da bi vlast onda dijelili i s onima koji su protiv toga, kazao je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić u intervjuu za Dnevni list.
Između ostalog Nikšić je najavio da će sutra biti održan sastanak stranaka Bh. bloka na kojem će biti riječi upravo o ključnoj dilemi te grupacije – ostati oporba ili ići u vlast sa strankama s kojima ne dijele iste vrijednosti…

Kako će se riješiti kriza oko formiranja vlasti u BiH i FBiH? Gdje je, kako bi se narodski reklo, ‘zapelo’?

-Mnogo je uzroka trenutne političke blokade. Ako bih morao to nekako zajednički odrediti onda se radi o tome da se vlast želi praviti na tome da se ne poštuju ustavne i zakonske obaveze. To se vidi na primjeru pokušaja blokade NATO integracija ili nastojanjem da se u procesu formiranja vlasti osigura usvajanje dodatnih diskriminacija u izbornom zakonu. To neće ići i mi u SDP-u i BH Bloku na takve zahtjeve i ultimatume nećemo pristati.

Kakva je pozicija Bh. bloka u okviru razgovora o formiranju vlasti?

-Pa naš je stav upravo suprotan od ovoga što sam naveo kao problem u prethodnom odgovoru. Mi naime smatramo da svaka vlast, tko god je sačinjavao, mora poštovati i Ustav i zakone. Sve drugo ja daljnje urušavanje vladavine zakona i rastakanje Bosne i Hercegovine, njeno udaljavanje od NATO-a i EU-a, a ishodište svega toga je lošiji i teži život građana. Vlast mora osigurati upravo suprotno. Obaveza svake vlasti je osiguranje napretka i progresa za sve građane. To su elementarni principi kojim se BH blok vodi u ovom procesu.

Govori li Bh. blok i dalje ‘jednim jezikom’ kada je u pitanju odluka ‘ući ili ne ući u vlast s nacionalnim strankama? Kako će se rasplesti ta situacija?

-Održat ćemo zajednički sastanak u utorak, razgovarati o tome i vjerujem donijeti zajedničku odluku. Ne radi se o laganoj odluci. Puno je tu faktora koje treba uzeti u obzir. Činjenica je da BH blok jeste najjača politička grupacija i u Parlamentu FBiH i u Parlamentu BiH i da shodno tome imamo veliku odgovornost. Ne možemo sebi dozvoliti luksuz da svojim ležernim odnosom izdamo povjerenje koje su nam dali građani. Nije dilema da li ići s nacionalnim strankama, već je dilema kako nastaviti daljnju borbu za vrijednosti na kojim je utemeljen BH blok? Da li to raditi iz opozicije ili kao dio vlasti? U oba slučaja mi od naših vrijednosti nećemo odustati. Bosna i Hercegovina može i treba biti zemlja u kojoj će svi građani imati ista prava svuda u Bosni i Hercegovini. U stvari pravo pitanje je da li ova zemlja može izdržati još četiri godine vlasti u kojoj neće biti stranaka koje se za to zalažu? Da se ne lažemo, bez BH bloka u vlasti nitko se u toj vlasti za to neće zalagati. S druge strane jasno je da bi vlast onda dijelili i s onima koji su protiv toga. Dakle, puno je razloga kako za, tako i protiv i jedne i druge odluke i jasno je da se ne radi o lakoj odluci. Uvjeren sam da će BH blok kakvu god odluku donio sačuvati jedinstvo i nastaviti svoje djelovanje i u budućnosti u interesu svih građana i naroda.

Činjenica je da SDP ima veliki broj članova, te samim time i dosta različitih mišljenja oko različitih pitanja. Kakvo je stajalište članstva po pitanju ulaska u vlast s nacionalnim strankama? Kako naći zajednički jezik sa strankama s kojima SDP, pa i ostale stranke Bh. Bloka imaju potpuno različita viđenja budućnosti BiH?

-Kao što sam već rekao nameće se vještačka dilema da li je neko za vlast sa SDA ili nacionalnim strankama. Naravno da kada tako postavite stvari nitko u SDP-u nije za to. Naš stav je nepromijenjen. SDP neće sam u vlast na bilo kojem nivou. Međutim, ne radi se baš o tako jednostavnoj dilemi. Mi ne želimo ulaziti u vlast radi vlasti, radi pozicija i privilegija. Da smo to htjeli već bi to uradili. Nama je vlast, ako se odlučimo ići u tom pravcu, alat i sredstvo da uradimo ono što smo obećali biračima. Želimo se boriti za veće plaće i mirovine, rasterećenje privrede, izgradnju infrastrukture, ubrzan put ka NATO i EU i daljnje reforme Ustava i zakona, kako bi BiH postala moderna građanska država, utemeljena na vladavini prava. Nažalost izborni rezultati su takvi da to možete pokušati raditi iz opozicije ili kao dio vlasti koju možete jedino napraviti i s onima koji ne dijele te vrijednosti. Zato sam i istakao i stalno ponavljam ovih dana kako se ne radi o laganoj odluci.

Parlamentarne većine koje je BH blok bio najavio u županijskim skupštinama, u zadnjim danima se polako ‘tope’, a naročito nakon ‘kočnice’ koje je naglo povukao SBB Fahrudina Radončića. Otkud, po Vašem mišljenu, takav zaokret?

-Želim jasno istaći čvrsto opredjeljenje BH bloka da pokušamo napraviti vlade u svim kantonima gdje je to moguće bez SDA i HDZ-a. Imali smo priliku u 5 kantona. Okončan je proces u Sarajevskom kantonu i u USK. Moram reći da smo bili svjesni činjenice da odugovlačenje s imenovanjem Vlada u pojedinim sredinama daje prostora da se krhke većine “pokolebaju”. Naime, svjesni smo činjenice kako SDA i HDZ “znaju” uvjeriti zastupnike da promjene stranu. Mi se u tome niti znamo niti hoćemo s njima natjecati. Žao mi je da je SBB, po mom mišljenu, ishitreno reagirao i povukao se iz razgovora oko formiranja vlada u kantonima gdje to nije bilo okončano. Korektno je reći kako oni nisu otišli na drugu stranu, ali su nakon njihovog povlačenja “porasle dionice” nekih manjih stranaka, kao i pojedinaca unutar tih stranaka. Postalo je jasno da su ti pojedinci i njihove stranke od početka bili nedovoljno iskreni, a da su u stvari cijelo vrijeme tražili priliku da zadovolje svoje, često, nerealne zahtjeve. Mi iz BH bloka smo nastojali da se držimo dogovora i tako ćemo se i dalje ponašati. Teško je predvidjeti što će se dalje dešavati, ali nažalost to je naša realnost, na kraju i ti koji se tako ponašaju dobili su od nekoga glasove.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji sve je više poziva od pojedinih stranaka, pogotovo HDZ-a BiH koji je zajedno s HDZ-om 1990 uputio poziv za formiranje višestranačke vlade u koju bi ušlo više stranaka. Postoji li mogućnost da SDP prihvati takav, sada već neskriveni poziv od ove dvije stranke HNS-a?

–Već sam posredno odgovorio ranije i na ovo pitanje. Ne postoji mogućnost da SDP sam bez BH bloka bude dio vlasti na bilo kojem nivou, pa tako i u HNK.

Na koji način SDP, pa i Bh. blok mogu odgovoriti na zahtjev Dragana Čovića o tome da se prije konstituiranja vlasti u Federaciji BiH mora izmijeniti Izborni zakon BiH u dijelu koji govori o načinu biranja izaslanika u Dom naroda i načinu izbora članova Predsjedništva BiH? Da li su građanske stranke spremne razgovarati o takvom načinu rješavanja cijele situacije?
-Naš stav je jasan. Nema govora o tome da se uvode bilo kakve nove diskriminacije, a to je ono što predlaže HDZ. Dakle, ne samo da nećemo to podržati već o nečem takvom ne želimo ni razgovarati. Budućnost Bosne i Hercegovine nije u daljnjim etničkim podjelama i diskriminaciji, već u integraciji i izjednačavanju prava svih građana na prostoru cijele BiH. To su istinske europske vrijednosti, a ne ovo što zagovara HDZ. Oni će morati odustati od takve politike jer je suprotna svemu onome što je realna potreba građana i što EU očekuje od nas. Ako nastave u tom pravcu ostat će izolirani i odbačeni od svih.

Zadnjih dana imali smo tri ‘krize’. SDA je ‘pecnuo’ SNSD oko promijene imena RS-a, potom je Dodik opet ‘najavio’ odcjepljenje od BiH, a onda je stigla i deklaracija HNS-a koja je podigla prašinu u javnosti. Kakvo je vaše mišljenje o tome? Jesu li u pitanju svjesno izazvani problemi lidera tri navedene stranke ili nešto drugo? Pojedinci su čak kazali da iza svega stoji i namjera ‘razvaljivanja’ Bh. Bloka kako bi se raspao i kako bi onda Izetbegović, Čović i Dodik ‘pokupili’ ostatke u vlast?

-Ne želim spekulirati o mogućim motivima onih koji to rade. Držat ću se onoga što zvanično govore da jesu njihovi motivi. SDA kaže da želi poboljšati položaj Bošnjaka i Hrvata u RS-u, a mislim da će nakon ovoga položaj tih ljudi biti još i teži, jer će SNSD dodatno pojačati svoju politiku koja otvoreno provodi diskriminaciju tih ljudi. HDZ kaže da želi da se bori za jednakost Hrvata, a nudi politiku koja uvodi diskriminaciju među same Hrvate, gdje bi Hrvati na potezu od Stoca do Livna bili “jednakiji”, od Hrvata koji žive na drugim područjima, pri čemu oni koji žive u RS-u za HDZ objektivno i ne postoje. Istovremeno HDZ negira presude međunarodnih sudova čime se i civilizacijski određuje kao nazadna stranka i baca ljagu na one za koje tvrdi da ih predstavlja. SNSD, opet, nastavlja s politikom koja se sponzorira iz Beograda i Moskve.

Time građane u RS-u pretvara u sredstvo za ostvarivanje nekih interesa Beograda i Moskve koji nemaju nikakve veze s njihovim interesima i postaje sve veći poltron snaga koje ne misle dobro Bosni i Hercegovini. Ne želim da mi u BH bloku sada postanemo sami sebi svrha pa da hranimo svoj ego time što u svemu tražimo zavjeru protiv nas. Ne vidim čak ni mogućnost da ovakvi potezi na bilo koji način utiču na BH blok ukoliko smo mi jedinstveni. Dakle ne vjerujem da sve to što rade ima veze s bilo kim drugim, pa tako i BH blokom, osim s njima samima. To su politike koje hrane jedna drugu i taj recept očito funkcionira, ali se nadam da će građani sve više odbacivati takve politike. Ja zapravo tu vidim motiv svima nama u BH bloku, pa i našu veliku odgovornost da pokažemo kako je moguća i drugačija politika u Bosni i Hercegovini, te da tu drugačiju viziju i politiku ponudimo građanima u cijeloj Bosni i Hercegovini.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu