Hidajeta Kalem, predsjednica Foruma žena Općinske organizacije SDP BiH Stari Grad Sarajevo

I to smo mi – Zajedno smo jači, imamo snagu porodice

Za početak, šta za Vas znači biti predsjednica Foruma žena jedne općinske organizacije? Kolika je to odgovornost i odricanje?  Šta Vas pokreće?

Ja sam već duže vrijeme u Forumu žena u općinskoj organizaciji Stari Grad, a kada ste dugo tu onda vam to postaje porodica. Sve naše članice jako dobro poznajem, imamo izuzetno korektne odnose, razumijemo se i mislim da je to preduvjet za dobar i kvalitetan rad. Odgovornost jeste, odricanje takođe ali kada se prihvatite obaveze onda to gledate na najbolji mogući način da opravdate. Kada pogledam ovu našu zemlju, kada vidim kako živimo a znam da možemo mnogo bolje, u meni se svaki put i iznova rađa nekakva snaga i želja da učinim sve što je u mojoj moći da popravim stanje na bolje. Pa ako je to moj aktivizam, okupljanje, druženje, lijepa riječ i malo razgovora, ja sam sretna i ispunjena.

Zamoliću Vas da nam ukratko predstavite Vašu OO i Forum žena kao interesni oblik. Možete li nam opisati koje su to aktivnosti koje provodite?

Naša općinska organizacija je vrlo stabilna i mnogo truda  i rada je uloženo da bi se SDP ojačao u Starom Gradu. Imamo odličnu saradnju sa drugim interesnim oblicima u Općinskoj organizaciji i pomažemo se međusobno. S obzirom da sam ne tako davno preuzela funkciju Predsjednice Foruma žena, imamo u planu mnogo aktivnosti,  koje ćemo početi realizovati početkom godine, jer nas čeka mnogo posla u ovoj izbornoj godini.

Da Ii u provedbi značajnih aktivnosti kao Forum imate podršku Vaših kolega, drugova iz Općinske organizacije ali i šire? U čemu se ogleda ta podrška?

Ovdje moram pohvaliti prije svega predsjednika naše OO koji zajedno sa ostalim drugovima uvijek pruža istinsku podršku Forumu žena. Kao feminista i borac za ravnopravnost spolova jako dobro razumije i prepoznaje situacije u kojima taj balans može biti doveden u pitanje i uvijek reaguje na vrijeme. Podrška nam je najpotrebnija kada želimo realizirati planirane aktivnosti i na tom polju je stvarno i imamo, što kroz izdvajanje materijalno-tehničkih sredstava iz fonda općinske organizacije, što kroz prisustvo svim događajima koje organiziramo. Moramo biti svjesni da je svima nama međusobna podrška i razumijevanje ključ svega.

Koji su to problemi sa kojima se kao Forum žena suočavate? Koliko je teško danas uspostaviti balans između privatnih i poslovnih obaveza i dodatno obaveza vezanih za politički aktivizam?

Moram priznati da je u današnje vrijeme mnogim našim članicama najteže naći slobodno vrijeme. Živi se jako brzo, obaveza je mnogo, prije svega porodičnih, poslovnih. I onda je potrebno odvojiti vrijeme za politički aktivizam. Obično su to sastanci u popodnevnim satima, planiranje aktivnosti koje se nekad provode u radno vrijeme kada je našim drugaricama koje su zaposlene to problem itd. Ali nekako pokušavam izbalansirati i pomiriti obaveze mlađih i starijih drugarica, zaposlenih i nezaposlenih, majki sa malom djecom i svih ostalih. Teško je to uskladiti ali trudim se.

Pred nama je izborna 2018. godina. Kakvi su planovi Foruma vezano za izborne aktivnosti?

Svake druge godine nam je izborna godina i već otprilike znamo šta nas čeka. Kažem otprilike jer koliko god mislili da nam je poznato šta nas sve očekuje, svaki put bude i nekih prilagođavanja “u hodu” na koja morate brzo odgovoriti. Ono što je suština svega, treba održati jedinstvo, pružiti i osigurati podršku kandidatkinjama na listama, upregnuti sve svoje snage da pokažemo i dokažemo iskrene namjere i našu opredijeljenost. Bitno je da birači prepoznaju iskrenost i otvorenost, ono ljudsko u nama, jer bez toga nema ničega. Mi smo pretežno vezani za izborne aktivnosti naše općinske organizacije ali i Foruma žena Kantonalne organizacije SDP BiH Sarajevo. Akcije su uvijek osmišljene i koordinirane na više nivoa što mislim da je dobro. Zajedno smo jači, imamo snagu porodice a znamo da je porodica stub svega.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu