Dževad Hadžić

Smjena Vlade Tuzlanskog kantona nije inicijativa SDP-a, nego DF-a i SDA

Šef Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić odgovorio je na kritike iz DF-a i SDA o tome da je njegova partija ušla u koaliciju s PDA, odbivši da podrži smjenu Vlade TK. On je rekao da SDP i dalje ostaje na stanovištu formiranja manjinske vlade – piše Faktor.

– Prije nešto više od godina dana, kada je još neformirani PDA, smijenio Vladu SDA, mi smo tada bili suzdržani jer smo smatrali da se ne trebamo miješati u njihove obračune. Danas je identična situacija, samo su uloge zamijenjene, naravno da smo i danas bili suzdržani. Ono što nam treba je nova parlamentarna većina i Vlada će automatski biti smijenjena – kaže Hadžić.

Dodaje da su SDA i DF vodili proces, kojem je bio cilj blokirati TK, spriječiti isplatu plaća i socijalnih davanja u svrhu pritiska, da bi se formirala nova vlast.
– Glavni odbor SDP-a je odlučio da nećemo koalirati sa SDA, a Kantonalni odbor Tuzla da nećemo koalirati s PDA – ponovio je Hadžić dobro poznate stranačke stavove.
Ponudio je i odgovor na pitanje zašto SDP nije glasao za smjenu Vlade TK, s obzirom na to da je KO SDP-a Tuzla zadužio Klub zastupnika partije da pokrenu tu smjenu na dašanjoj skupštini.

– Ovo nije naša inicijativa, nego DF-a i SDA. Mi smo na tragu odluke Predsjedništva KO SDP-a Tuzla htjeli da nastavimo konstituirajuću sjednicu, da izabaremo dva potpredsjednika. Potpuno legitimno su mogli i SDA i PDA ispoštovati volju dva kluba naroda i izabrati Slađana Ilića i Vedranu Petrović, jer se u pravilu ne glasa protiv odluke klubova naroda – kaže Hadžić.

O činjenici da su dva člana SDP-a potpisali incijativu za smjenu Vlade TK, Hadžić je rekao da je bio nesporazum, ali da je Klub SDP-a zauzeo stav kojeg su se svi danas držali.
– Imali smo sastanak jutros i nastavljamo s projektom manjinske, programske Vlade TK – zaključio je Hadžić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu