Saša Magazinović

Slovenija vješto bježi od situacije da postane ‘treća strana’ u priči o Trgovskoj gori

Kolege iz Slovenije, razumljivo, bježe od situacije da postanu “treća strana” u vezi problema odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovske gore, kaže Saša Magazinović, zastupnik, SDP-a u Predstavničkom domu PSBiH.

„Dva odbora Državnog zbora Republike Slovenije su na lijep način odbili susret i uputili nas da razgovaramo isključivo sa kolegama iz Hrvatske. Na neki način ih i razumijem sto se pokušavaju držati po strani i ne sporim vise puta istaknutu dobru namjeru Slovenaca da se sav taj otpad skladišti na mjestu nastanka, dakle u Sloveniji. Ipak, moramo znati da i njih obavezuje Zajednička konvencija o sigurnosti odlaganja nuklearnog otpada.

Kada je Hrvatska u pitanju, osim očigledne namjere da se istraje u formiranju odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada na granici sa BiH, pojavio se novi “mali” politički problem, a to su predsjednički izbori”, kaže Magazinović.

Ovo pitanje će se pokušati držati sa strane dok se izborni proces ne završi, smatra Magazinović.

“Imamo informacije i da je to zahtjev HDZ Sisačko Moslavačke županije, koji su svjesni opasnosti da izgube izbore u ovoj županiji ukoliko to pitanje bude aktuelizirano u kampanji.

Kod nas je sve veći broj onih koji se uključuju u rješavanje problema. Biće prilike da se govori o tome da li je moglo/trebalo i ranije. To ćemo za sada ostaviti po strani. Velika je stvar da postoji jedinstvo svih kada je u pitanju stav da se protivimo ovoj namjeri institucija Republike Hrvatske, da nisu zadovoljeni uvjeti za uspostavu odlagališta uz rijeku Unu, da u izradi studije uticaja nije u obzir uzeto stanovništvo u BiH…

Ministar Igor Crnadak je u posljednje vrijeme uradio dosta dobrih stvari, ali Vijeće ministara može i mora više. Ono što bi bilo neophodno u ovom trenutku je formiranje pravnog tima i to očekujem da će uraditi Predsjedništvo BiH koje je također jedinstveno po ovom pitanju.

Po meni bi Predsjedništvo trebalo preuzeti štafetnu palicu od svih onih koji su se do sada bavili ovim pitanjem i koordinirati sve nas. Iskreno se nadam da će se to desiti.

Prilika je ovo da se pokaze da se politika u BiH može voditi i na drugačiji način i da ne mora sve biti konflikt i blokada, nego da može postojati i učinkoviti zajednički rad”, dodao je Magazinović.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu