Muhamed Budimlić za N1

Slika države drugačija od one iz novina

Muhamed Budimlić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu bio je gost rubrike PRESS u Novom danu.

Listajući naslovnice najtiražnijih dnevnih novina u BiH, on je u razgovoru sa Almom Dautbegović Voloder istakao da je slika države dosta drugačije od one kakvu možemo vidjeti u dnevnim novinama.

“Urednici znaju da na kreiranju i učvršćivanju strahova dobiju na tiražu, a to doprinosi marketinškoj cijeni”, izjavio je.

Sličnu pojavu primijetio je i na društvenim mrežama, ali: “I tamo se šire, ali dnevne novine su na većem nivou. Iza njih stoje politike, lobiji, interesne skupine”.

On smatra da je u prvom planu dnevnh novina jeste cijena izdavanja marketinškog prostora.

“U drugom planu, dnevne novine igraju za neku od strana, a šarolika je slika politička”.

S obzirom na to da radi sa studentima, Budimlić je kazao:

“Mlada generacija je izgubljena, ali imam veliko povjerenje u mlade ljude. Gledaju na budućnost svjetlije. Sigurno je da će u jednom trenutku preuzeti značajniju ulogu”.

Ipak, smatra da im je podrška neophodna, te da je Univerzitet uljuljan s te strane, kao i to da je potreban značajniji angažman akademske zajednice, umjetnika i onih koji mogu kvalitetnije da utječu na stanje.

Nedostatak kritične mase i suzdržavanje od komentara također smatra problemom, ali to pripisuje i tome da mnogi ne žele ugroziti svoj status.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu