SDP BiH
Inicijativa za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama zakona o ugostiteljskoj djelatnosti

Slađan Ilić uputio inicijativu da se omogući registrovanje ugostiteljske usluge u domaćinstvu

Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Slađan Ilić (SDP) uputio je Inicijativu za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama zakona o ugostiteljskoj djelatnosti. Prema riječima zastupnika Ilića, usvajanjem izmjena i dopuna pomenutog zakona, stvorit će se uslovi za uvođenje u zakonske okvire pružaoce usluga iz kategorije zaposlenih i penzionera.

U članu l. ovog Zakona predlaže se da se primjenom analogije iz Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima omogući registrovanje ugostiteljske usluge u domaćinstvu, seoskom domaćinstvu i na plovnom objektu u dopunskom domaćinstvu, tako da zaposlena lica, penzioneri koji su stekli uslove za redovnu penziju, ili po osnovu boračko invaliske penzije mogu višak stambenog prostora lagalno izdavati gostima i ostvarivati zaradu uz plaćanje poreza.

˝Do sada ove kategorije građana nisu bile u mogućnosti da se registruju (mogu to uraditi ako napuste posao, ili se odreknu penzije), što oni ne žele. Njihovim neregistrovanjem (radom na crno) gubi se po podacima Turističke zajednice Tuzlanskog kantona oko 50 posto poreskih prihoda˝, izjavio je za TIP delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Slađan Ilić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu