Vesna Saradžić

Skupštinu HNK ne zanima što Srbi u ovom kantonu nisu konstitutivni

Uprkos odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH iz 2000. i 2002., u Ustavu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Srbi ni do dan-danas nisu konstitutivni narod.

O tome je bilo riječi na današnjem okruglom stolu u Mostaru, kojeg je organizirala Koordinacija srpskih organizacija iz tog grada. Na skupu je rečeno kako je položaj srpskog naroda u tom dijelu Federacije BiH težak u smislu formalne, ali i stvarne konstitutivnosti.

Iako po Ustavu Federacije BiH konstitutivan narod u HNK-u, Srbi ni na koji način ne mogu utjecati na bilo kakve odluke koje se tiču njihovog statusa u HNK-u, odnosno na zapošljavanje, finansiranje institucija kulture, obrazovanje, to jest upotrebu pisma i jezika, čulo se na skupu.

Zastupnica SDP-a u kantonalnoj Skupštini i jedini predstavnik srpskog naroda u tom parlamentu Vesna Saradžić podsjetila je da je još prije godinu dana poslala amandmane na kantonalni Ustav, ali da oni ni do dan danas nisu uvršteni na sjednicu Skupštine.

“Insistirala sam na kolegijumu Skupštine da se to uvrsti, ali nije bilo spremnosti i dobre volje od dijela Kolegijuma. Tražila sam na posljednjoj sjednici Skupštine da se Vlada izjasni o tim amandmanima. Nadam se da će na narednoj sjednici Skupštine biti na dnevnom redu ili ću tražiti njegovu dopunu”, rekla je Saradžićeva.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu