Klub zastupnika SDP BiH u Skupštini ZDK

Skupština ZDK nastavlja sa ustaljenom praksom, prekrši sve što se prekršiti može

Iako manjkav, Poslovnik Skupštine Zeničko – dobojskog kantona daje dovoljno prostora za rad zastupnika, ako bi se tumačio kako treba. A to je do predsjedavajućeg i nepostojeće većine oko njega. Nepostojeća većina trudi se maksimalno zloupotrijebiti Poslovnik. Ono što je predviđeno kao privremeno rješenje, kod nas postaje praksa.  Osim što onemogućavaju informisanje građana Zeničko – dobojskog kantona, vladajuća većina se svojski trudi da zastupnicima u Skupštini ZDK onemogući bilo kakav konstruktivan rad.

Zastupnici odgovore na pitanja i inicijative znaju čekati i po nekoliko mjeseci a i tada se odgovori pro forme. Na samim sjednicama nema diskusija, nema uvodnih napomena od predlagača pa čak ni na ključnim stvarima kao što je Budžet. Sve je podređeno brojanju ruku i cilj je samo jedan, da sjednica Skupštine završi što prije.

Kolegij koji se održava u cilju pripreme sjednice Skupštine nije ništa drugo nego dogovor kako da se prekrši Poslovnik. Ništa ne znače rokovi i procedure koje je Poslovnik jasno propisao.

Zar je moguće, i fizički izvodivo, da rok za amandmane bude manji od 24 sata iako nas ništa nije spriječavalo da normalno radimo u skladu sa rokovima koje predviđa Poslovnik, osim tijesne većine od 18 postojećih/nepostojećih zastupnika?!

Zar je moguće da do sada nismo održali ni jednu sjednicu Skupštine u skladu sa Poslovnikom a na pragu smo 24. sjednice?!

Zar je normalno da je pristustvo sjednicama Skupštine nebitno premijeru i ministrima u Vladi ZDK, gotovo nepostojeće?!

Zar je normalno da je prisustvo Premijera na Kolegiju misaona imenica dok je prisustvo na Skupštini prava rijetkost uz obavezno kratko zadržavanje u kojem koristi govornicu da se pohvali bez osnova i da napadne opoziciju koja nema pravo da ga bilo šta pita.

Skupština Zeničko – dobojskog kantona je obezvrijeđena i izgubila svoju ulogu neodgovornim ponašanjem vladajuće većine kao i odnosa Premijera i Vlade ZDK.

Iako su prihodi, u odnosu na isti period prošle godine pali za 11% a u odnosu na plan za 2020. godinu stravičnih 24 posto to vladajuću većinu najmanje brine.

Građani Zeničko – dobojskog kantona su taoci nepostojeće, nefunkcionalne i nakaradne većine koja se bavi predizbornim obećanjima a ne problemima građana!