Saša Magazinović

Škole nezakonito uslovljavaju upis nacionalnosti za izdavanje diploma

Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH po službenoj će dužnosti provesti i ocijeniti zakonitost zahtjeva škola u Srednjebosanskom kantonu koje traže da učenici u rodni list moraju imati upisanu nacionalnost jer u protivnom ne mogu dobiti uvjerenje o završenom obrazovanju.

No, sudeći prema odgovoru koji je na svoje poslaničko pitanje dobio Saša Magazinović, šef Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ovakav zahtjev škola nije zakonit.

Odgovor Agencije je objavio na svom Twitter nalogu i Facebooku.

Naime, iz Agencije u odgovoru navode da podaci koji otkrivaju nacionalno porijeklo predstavljaju posebnu kategoriju ličnih podataka i njihova je obrada zabranjenja osim u slučajevima propisanim Zakonom o zaštiti ličnih podataka.

Ističu i da je Zakonom o matičnim knjigama FBiH propisano da će se nacionalnost upisati ili neće upisati u matičnu knjigu, što ovisi o roditelju/staratelju.
„Iz ovoga nedvosmisleno proizilazi da bi svi zahtjevi za upis nacionalnosti u matičnu knjigu rođenih bili protivni odredbama Zakona o matičnim knjigama, a da bi uslovljavanje upisa ove činjenice zbog ostvarivanja nekog stečenog prava značilo povredu slobode izražavanja koja je zagarantovana Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Ustavom BiH i Ustavom FBiH“, odgovor je Agencije za zaštitu ličnih podataka.
Ipak, po službenoj će dužnosti provesti postupak.

Magazinović je u izjavi za Radiosarajevo.ba kazao da je reagirao i pitanje uputio na molbu jednog od roditelja koji se našao u toj diskriminirajućoj situaciji.
“Neki je službenik uzeo sebi za pravo da bude iznad zakona o Ustava”, dodao je Magazinović.
Istakao je da ga je pozitivno iznenadio odgovor Agencije za zaštitu ličnih podataka koji je kvaliteta i u kojem je Agencija u neku ruku i presudila u ovom slučaju.