Saša Magazinović

Škole nezakonito uslovljavaju upis nacionalnosti za izdavanje diploma

Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH po službenoj će dužnosti provesti i ocijeniti zakonitost zahtjeva škola u Srednjebosanskom kantonu koje traže da učenici u rodni list moraju imati upisanu nacionalnost jer u protivnom ne mogu dobiti uvjerenje o završenom obrazovanju.

No, sudeći prema odgovoru koji je na svoje poslaničko pitanje dobio Saša Magazinović, šef Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ovakav zahtjev škola nije zakonit.

Odgovor Agencije je objavio na svom Twitter nalogu i Facebooku.

Naime, iz Agencije u odgovoru navode da podaci koji otkrivaju nacionalno porijeklo predstavljaju posebnu kategoriju ličnih podataka i njihova je obrada zabranjenja osim u slučajevima propisanim Zakonom o zaštiti ličnih podataka.

Ističu i da je Zakonom o matičnim knjigama FBiH propisano da će se nacionalnost upisati ili neće upisati u matičnu knjigu, što ovisi o roditelju/staratelju.
„Iz ovoga nedvosmisleno proizilazi da bi svi zahtjevi za upis nacionalnosti u matičnu knjigu rođenih bili protivni odredbama Zakona o matičnim knjigama, a da bi uslovljavanje upisa ove činjenice zbog ostvarivanja nekog stečenog prava značilo povredu slobode izražavanja koja je zagarantovana Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Ustavom BiH i Ustavom FBiH“, odgovor je Agencije za zaštitu ličnih podataka.
Ipak, po službenoj će dužnosti provesti postupak.

Magazinović je u izjavi za Radiosarajevo.ba kazao da je reagirao i pitanje uputio na molbu jednog od roditelja koji se našao u toj diskriminirajućoj situaciji.
“Neki je službenik uzeo sebi za pravo da bude iznad zakona o Ustava”, dodao je Magazinović.
Istakao je da ga je pozitivno iznenadio odgovor Agencije za zaštitu ličnih podataka koji je kvaliteta i u kojem je Agencija u neku ruku i presudila u ovom slučaju.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu