Melisa Lekić

Sjetimo se svaki dan njihovih vrijednosti

Osmi će mart, Međunarodni dan žena, a na ulicama našeg grada već je vidljivo da nam dolazi praznik.

Iako su u svijetu mnogi odustali od obilježavanja ovog važnog datuma, Općinska organizacija SDP BiH Centar Sarajevo ima svjesnost po važnosti ovog datuma i na čelu sa predsjednikom Denisom Challengerom naša organizacija će ga obilježiti na način kakav i zaslužuje.

Ovaj datum nije slučajno izabran kao Dan žena!

To je Dan kada su žene širom svijeta digle svoj glas, glas za svoje mjesto koje zaslužuju u društvu i svim društvenim zbivanjima i aktivnostima. Borba koja traje stotinu godina, još uvijek nije završena.

Žene u našoj zemlji još uvijek se bore sa raznim predrasudama, posebno u poslovnom svijetu. Danas, svjesni smo zloupotrebe i ugrožavanja dostojanstva žena na radnim mjestima, zbog straha od gubitka radnog mjesta i činjenice da se osjećaju nezaštićeno, a rijetke su žene koje govore o svojim problemima.

Baš zbog toga smo svjesni činjenice da je Dan žena obespravljen, da je poprimio sasvim neki drugi smisao od prve i prave ideje, od onoga što žena jeste i treba da bude. Zato, sjetimo se svih drugarica, žena, majki, prijateljica, sjetimo se njihove časne borbe za PRAVA – ŽENSKA , RADNIČKA , GRAĐANSKA.

Sjetimo se žena, majki, prijateljica koje će baš ovaj 8. mart provesti radno uz puno radno vrijeme, ponosne što rade, ali u isto vrijeme i diskriminirane i obespravljenje. Ne možemo dozvoliti da samo taj dan bude podsjetnik stalne borbe za ravnopravnost sa kojom se veliki broj žena svakodnevno suočava.

Čestitajmo im srdačno i sjetimo se svaki dan njihovih neprocjenjivih vrijednosti.

Sjetimo ih se …