Sjednica Predsjedništva KO SDP BiH SBK/KSB

Na jučerašnjoj proširenoj sjednici Predsjedništva KO SDP BiH SBK/KSB razgovaralo se o mnogim temema od značaja za trenutno stanje u Bosni i Hercegovini s fokusom na stanje u Srednjobosanskom kantonu, kako u svjetlu nedavnih događanja, tako i kroz pripreme za predstojeće Opće izbore.

Predsjednici općinskih organizacija, te predsjednice i predsjednici interesnih organizacija KO SDP BiH SBK/KSB prezentovali su trenutno stanje u svojim organizacijama s puno entuzijazma pred predstojeće izbore o čemu najbolje govori sve veći broj novih članova i podrška koju dobijamo kod građana. Medijski nastupi članova SDP BiH dobijaju veliku pozitivnu pažnju među građanima, tako da s pravom očekujemo da će se pozitivan rast popularnosti SDP BiH nastaviti do oktobra, kada ćemo, nakon izbora, biti nosioci formiranja vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

U prilog tome sasvim sigurno idu i izmjene Izbornog zakona koje podrazumjevaju video nadzor na biralištima, elektronsko brojanje glasova, te uvođenje biometrijskih čitača otiska prsta što su inicirali poslanici SDP BiH u Parlamentu BiH, čime će se uveliko ograničiti manipulacije rezulatima izbora i voljom građana, kako je to bilo do sada. Vladajuće nacionalne stranke su kroz kontrolu općinskih izbornih komisija i biračkih odbora na biralištima, doslovno prije samih izbora ili u toku izbornog dana kreirali rezultate izbora ne brisanjem mrtvih sa biračkih spiskova, omogučavajući iznošenje biračkih lističa sa biračkog mjesta, glasanjem za druge, a posebno dopisivanjem glasova pojedinim kandidatima na listama, čime se uveliko mjenjala struktura izabranih zvaničnika na svim nivoima direktno se izrugujući volji građana i slobodi izbora u Bosni i Hercegovini, što je posebno bilo evidentno u svim općinama Srednjobosanskog kantona.

Građani Srednjobosanskog kantona su zadnje četiri godine taoci aktuelne vlasti koja ovaj Kanton drži na rubu siromaštva, u stvari, ovo je Kanton sa najnižom prosječnom platom u Federaciji Bosne i Hercegovine, a Vlada SBK u toku ovog mandata nije radila skoro ništa da popravi ovo stanje. U toku 2017.godine realizovala je samo 25% aktivnosti koje je sama planirala što najbolje govori o odgovornosti vladajuće koalicije prema svojim biračima. Jedina stvar koja je funkcionisala bez problema je podjela budžetskih sredstava u omjeru 55 : 45 uglavnom po veoma sumnjivim kriterijima stranačke pripradnosti i podobnosti.

Potpuno opravdani pritisak obespravljenih boraca i branitelja koji su zadnjih dana tražili objavljivanje registra, ukidanje budžetskog finansiranja preko 1600 boračkih udruženja i socijalnu zaštitu boraca / branitelja bez minimalnih primanja, učinila je da aktuelna Vlada SBK po hitnom postupku donese odluku po kojoj se demobilisani borci / branitelji i njihove porodice oslobađaju plaćanja tzv. „zdravstvenih markica“ u iznosu od 29 KM po osobi. Ovo bi bilo za svaku pohvalu da se ne radi o obavezi koja je po Zakonu o dopunskim pravima boraca / branitelja u SBK trebala biti na snazi od 01.01.2015.godine, što u prevodu znaći da je od najugroženije populacije u SBK u protekle tri godine nezakonito naplaćeno preko 1.300.000 KM. Postavlja se pitanje da li aktuelna Vlada ovaj novac treba vratiti borcima/braniteljima?

Ovo je samo jedna od niza nepravilnosti koje karakterišu rad aktuelne vlasti u Srednjobosanskom kantonu i za koju je napokon vrijeme da je građani sankcionišu na izborima i pokažu da ovaj Kanton i građani zaslužuju bolju i odgovorniju vlast.

KO SDP BiH SBK/KSB