Sjednica Predsjedništva KO SDP BiH SBK/KSB

Na jučerašnjoj proširenoj sjednici Predsjedništva KO SDP BiH SBK/KSB razgovaralo se o mnogim temema od značaja za trenutno stanje u Bosni i Hercegovini s fokusom na stanje u Srednjobosanskom kantonu, kako u svjetlu nedavnih događanja, tako i kroz pripreme za predstojeće Opće izbore.

Predsjednici općinskih organizacija, te predsjednice i predsjednici interesnih organizacija KO SDP BiH SBK/KSB prezentovali su trenutno stanje u svojim organizacijama s puno entuzijazma pred predstojeće izbore o čemu najbolje govori sve veći broj novih članova i podrška koju dobijamo kod građana. Medijski nastupi članova SDP BiH dobijaju veliku pozitivnu pažnju među građanima, tako da s pravom očekujemo da će se pozitivan rast popularnosti SDP BiH nastaviti do oktobra, kada ćemo, nakon izbora, biti nosioci formiranja vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

U prilog tome sasvim sigurno idu i izmjene Izbornog zakona koje podrazumjevaju video nadzor na biralištima, elektronsko brojanje glasova, te uvođenje biometrijskih čitača otiska prsta što su inicirali poslanici SDP BiH u Parlamentu BiH, čime će se uveliko ograničiti manipulacije rezulatima izbora i voljom građana, kako je to bilo do sada. Vladajuće nacionalne stranke su kroz kontrolu općinskih izbornih komisija i biračkih odbora na biralištima, doslovno prije samih izbora ili u toku izbornog dana kreirali rezultate izbora ne brisanjem mrtvih sa biračkih spiskova, omogučavajući iznošenje biračkih lističa sa biračkog mjesta, glasanjem za druge, a posebno dopisivanjem glasova pojedinim kandidatima na listama, čime se uveliko mjenjala struktura izabranih zvaničnika na svim nivoima direktno se izrugujući volji građana i slobodi izbora u Bosni i Hercegovini, što je posebno bilo evidentno u svim općinama Srednjobosanskog kantona.

Građani Srednjobosanskog kantona su zadnje četiri godine taoci aktuelne vlasti koja ovaj Kanton drži na rubu siromaštva, u stvari, ovo je Kanton sa najnižom prosječnom platom u Federaciji Bosne i Hercegovine, a Vlada SBK u toku ovog mandata nije radila skoro ništa da popravi ovo stanje. U toku 2017.godine realizovala je samo 25% aktivnosti koje je sama planirala što najbolje govori o odgovornosti vladajuće koalicije prema svojim biračima. Jedina stvar koja je funkcionisala bez problema je podjela budžetskih sredstava u omjeru 55 : 45 uglavnom po veoma sumnjivim kriterijima stranačke pripradnosti i podobnosti.

Potpuno opravdani pritisak obespravljenih boraca i branitelja koji su zadnjih dana tražili objavljivanje registra, ukidanje budžetskog finansiranja preko 1600 boračkih udruženja i socijalnu zaštitu boraca / branitelja bez minimalnih primanja, učinila je da aktuelna Vlada SBK po hitnom postupku donese odluku po kojoj se demobilisani borci / branitelji i njihove porodice oslobađaju plaćanja tzv. „zdravstvenih markica“ u iznosu od 29 KM po osobi. Ovo bi bilo za svaku pohvalu da se ne radi o obavezi koja je po Zakonu o dopunskim pravima boraca / branitelja u SBK trebala biti na snazi od 01.01.2015.godine, što u prevodu znaći da je od najugroženije populacije u SBK u protekle tri godine nezakonito naplaćeno preko 1.300.000 KM. Postavlja se pitanje da li aktuelna Vlada ovaj novac treba vratiti borcima/braniteljima?

Ovo je samo jedna od niza nepravilnosti koje karakterišu rad aktuelne vlasti u Srednjobosanskom kantonu i za koju je napokon vrijeme da je građani sankcionišu na izborima i pokažu da ovaj Kanton i građani zaslužuju bolju i odgovorniju vlast.

 

KO SDP BiH SBK/KSB


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu