Damir Mašić

Sistemski riješiti problem uvezivanja radnog staža

Vlada Federacije BiH je u proteklim mjesecima izdvojila 5,79 miliona KM za uvezivanje radnog staža za 253 uposlenika Konfekcije Borac Zenica, Konfekcije Borac Banovići, Željezare Zenica d.o.o. Zenica, PS Vitezit, JP Krivaja d.o.o., Krivaja 1804 d.o.o. i PD Krivaja 1884. d.o.o. Zavidovići, Novac je izdvojen iz posebnog fonda Razvojne banke FBiH, koji je osnovan početkom 2017.godine i u koji je usmjeren novac od prodaje preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH. No, ovim mjerama problem neplaćenog staža za radnike u FBiH nije riješen jer, prema dostupnim podacima, samo u FBiH oko 60.000 ljudi, čeka uvezivanje staža od čega oko 10.000 onih koji bi već trebali primati penziju.

Istini za volju, Vlada FBiH je u budžetu za prošlu, ali i ovu godinu predvidjela po 26 miliona KM za uvezivanje staža. Ministarstvo za rad i socijalnu politiku u Vladi FBiH već ima radnu verziju zakona o uvezivanju staža, ali samo za radnike iz većinski javnih preduzeća.

Sindikat solidarnosti i Savez samostalnih sindikata, ali i SDP BiH zagovaraju da ovaj problem riješi Vlada FBiH donošenjem zakona koji bi uvezivanje neplaćenog staža, odnosno penzionog osiguranje definisao kao obavezu Vlade FBiH.

U SDP BiH smatraju da to što Vlada FBiH radi sa grupama radnika koji joj dođu pred vrata nije rješenje nego kratkoročna mjera koja ne rješava ogromni problem koji postoji već godinama.

-Mi podržavamo i ovakve mjere, ali one nisu rješenje. Mada FBiH već dvije godine u budžetu planira ogromna sredstva za uvezivanje staža, ali to je čista laž, klasično varanje desetina hiljada ljudi koji se nalaze u teškoj situaciji. Taj novac ne može biti operativan ako nema zakonsko uporište za njegovo trošenje. Novca za te potrebe ima i treba donijeti zakon i sistemski riješiti ovaj problem. Mi u SDP BiH možemo napisati taj zakon, ali parlamentarna većina ga neće usvojiti jer je SDP-ov! Stoga apelujemo na Vladu da napiše taj zakon i pošalje ga u parlament kako bi se rasprava vratila tamo gdje joj je mjesto -kaže Damir Mašić, zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu