Sindikat Vranice podržava zaključke Vlade da se istraže sporne privatizacije

Bektašević je istakao da Vranica ipak ima potencijal i da postoji plan revitalizacije firme, kao i projekti na kojima bi mogli biti angažovani

SlikaPredsjednik Sindikata GP Vranica Latif Bektašević izjavio je za Fenu da podržava nastojanja Vlade FBiH kada je riječ o provjeri zakonitosti privatizacije, kao i zaključke koje je usvojila nakon razmatranja Informacije o uočenim nepravilnostima u postupku privatizacije i poslovanju privrednih društava nakon završetka postupka privatizacije ili otvaranja stečaja.

Vranica d.d. Sarajevo je jedna od firmi koja je navedena u toj informaciji. Nekadašnji građevinski gigant doveden je do stečaja, a radnici očekuju da se riješe njihovi dugogodišnji problemi nastali nakon privatizacije preduzeća, kao što su isplata izostalih plaća i doprinosa.

Bektašević je kazao da je Vranica već dvije godine u stečaju i da se ništa nije uradilo da se firma pokrene. Dugovanja prema radnicima su velika, a trenutno na posao osim uprave dolaze njih dvadesetak, uglavnom radnika na obezbjeđenju.

Bektašević je istakao da Vranica ipak ima potencijal i da postoji plan revitalizacije firme, kao i projekti na kojima bi mogli biti angažovani.

Vlada Federacije BiH je na posljednjoj sjednici u Sarajevu utvrdila listu sumnjivo privatiziranih preduzeća, a od nadležnih tužilaštava su zatražene informacije o istragama u sumnjivijm privatizacijskim slučajevima.

Vladin spisak od 20 firmi sa sumnjivom privatizacijom nije zatvoren. Osim Vranice riječ je o privrednim subjektima: Feroelektro d.d. Sarajevo, Sodaso Holding -“Polihem” d.d. Tuzla, Konjuh d.d. Živinice, “Energopetrol” d.o.o. Mostar (Petrol Ljubuški), “Soda So” Holding Fabrika soli d.d. Tuzla, Konfekcija “Borac” d.d. Travnik, Trgovina “Borac” d.d. Travnik, Borac Export-Import d.d. Travnik, Alhos d.d. Sarajevo u stečaju, Soda so Holding “Dita” d.d. Tuzla, Tuzlanska Banka, Fabrika duhana Sarajevo d.d. Sarajevo, Bosnalijek d.d. Sarajevo, Šipad Komerc d.d. Sarajevo, Hotel Holiday Inn Sarajevo HTP, Soko Mostar (sva preduzeća nastala iz bivšeg sistema), Granit d.o.o. Jablanica, Rudar d.o.o. Konjic, te bugojanska „Špedicija“.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.