KO SDP HNK

Sigurnosna situacija u HNK je na granici vanrednog stanja

Klub zastupnika SDP u Skupštini HNK je u skladu sa poslovnikom prije 15 dana na protokol dostavio zahtjev za održavanje vanredne sjednice na temu sigurnosti u našem Kantonu.

Uzimajući u obzir da smo u međuvremenu imali veliki broj sigurnosnih incidenata do pokušaja pljačke banke u centru grada, postavlja se pitanje šta još treba da se desi pa da se Skupština sastane na navedenu temu.

Stanje u sigurnosnom sistemu je godinama devastirano kako kadrovski tako i organizacijski zbog stalne političke borbe SDA i HDZ ko će imati veći uticaj tamo gdje politici nikad nije bilo mjesto. Ostali smo po sili zakona i bez komesara, bez Neovisnog odbora, Javno žalbenog biroa što ukazuje da u sistemu koji treba da štiti pravni sistem vlada potpuna anarhija. Časni policajci koji su na raspolaganju sve teže ispunjavaju zakonom predviđene obaveze, te trpe posljedice za koje su najmanje krivi.

Posljednje najave ministra sigurnosti kako se u narednim mjesecima očekuje priliv većeg broja migranata na našem području predstavlja dodatni argument u prilog vanrednoj sjednici na ovu temu. Bojimo se da iskustva koja imamo u prethodnom periodu ukazuju da sve teže sistemski odgovaramo na sigurnosne izazove i da nećemo biti u stanju kao društvo odgovoriti zadovoljavajuće niti u humanitarnom niti u sigurnosnom aspektu na migrantski priliv koji nam se najavljuje.

Stoga pozivamo pobjednike izbora i njihove potpredsjednike u Skupštini da umjesto što peti mjesec razmjenjuju programe i principe zakažu sjednicu na kojoj bi se bez podjele na poziciju i opoziciju posvetili ozbiljnim problemima koje imamo, te dogovorili kratkoročne i dugoročne mjere u cilju poboljšanja sigurnosne situacije.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu