Senaid Begić: Federalni “Korona-zakon” će penzionere oštetiti za blizu 100 miliona maraka

Prije tri dana,tačnije u utorak navečer Vlada Federacije je utvrdila “Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica” ili u javnosti poznati “Korona-zakon”. Kako stvari trenutno stoje, očigledno će penzioneri biti prvi preko čijeg džepa će Federacija BiH ublažavati negativne ekonomske posljedice izazvane “pandemijom COVID-19. Cijena, uzmemo li u obzir da je usklađivanje po članu 79. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju F BiH  u 2019. godini iznosilo oko 90 miliona KM na godišnjem nivou, ove godine bi po mišljenju ekonomista, mogla biti i do 100 miliona KM.

Odgovore na ovu dilemu vrlo lako sa svojim podacima može dati Porezna uprava F BiH ili Ministarstvo finansija. Ustvari, to je ovih dana trebao i da bude osnovni posao Vlade Federacije jer je po Zakonu o PIO/MIO do 15.aprila već trebala uskladiti penzije,kao i invalidnine i druga socijalna davanja i plaće i to u visini od najmanje 3% osim za najviše penzije. Umjesto toga,premijer Novalić i njegova vlada su u predloženom “Korona zakonu” u stavu 2, Člana 11 u kojem se definiše “održavanje stabilnosti pojedinih isplata”, sa jasnom namjerom predložili da se u 2020 godini obaveza usklađivanja penzija, invalidnina, drugih socijalnih davanja i plaća, uopšte ne vrši!

Ovakav prijedlog je protuzakonit i u direktnoj je suprotnosti sa članom 79.Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.
S tim u vezi, Klub zastupnika SDP BIH u Parlamentu Federacije BiH je, između ostalih amandmana predložio i amandman na član 11.”Corona-zakona”,kojim se Vlada F BIH spriječava u pokušaju donošenja zakona koji bi penzionere,kao najranjiviju kategoriju društva,samo u 2020 godini oštetio za oko 100 miliona konvertibilnih maraka. Jedina brana da se to ne desi,ostali su zastupnici i delegati PD Parlamenta F BiH i Doma naroda, koji će u slijedećih nekoliko dana imati sjednice na kojima će se izjasniti o predloženom Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica (Korona-zakonu).