Damir Mašić

SDP zahtjeve rudara pretočio u zaključke i uputio ih u Parlament FBiH

U prvom zaključku se od Vlade FBiH zahtijeva da definiše rješenje kojim će se omogućiti primjena Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH u rudnike mrkog uglja Zenica i Breza.

Zahtijevaju, uz ostalo, da odmah pokrenu postupak analize kvaliteta upravljanja u rudnicima uglja iz sastava koncerna.

“Zahtijeva se da Vlada FBiH naloži Elektroprivredi BiH da i upravama svih rudnika uglja u Federaciji, da se u svim rudnicima uglja izvrši analiza organizacije i sistematizacije radnih mjesta, te pokrene postupak izrade efikasnijih, operativnijih organizacija i sistematizacija radnih mjesta koje će u konačnici ponuditi i dovesti do mogućnosti kvalitetnijeg i uspiješnijeg poslovanja u rudnicima uglja u FBiH”, navodi se u prijedlogu Kluba SDP-a.

Također se zahtijeva od Vlade FBiH da izvrši preispitivanje funkcionalnosti koncerna Elektroprivreda BiH, odnosa u samom koncernu, te veleprodajne cijene uglja koja se iz rudnika uglja u FBiH isporučuje prema Elektroprivredi BiH.

“S obzirom na to da aktuelni kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH ističe danas, 11. septembra 2019. godine, Predstavnički dom Parlamenta FBiH zahtijeva od socijalnih partnera da se pregovarački proces usaglašavanja novog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH okonča najkasnije do kraja septembra 2019. godine”, navodi se u prijedlogu Kluba SDP-a.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu