SDP USK: Čestitamo Prvi maj – prava radnika ne smiju biti ugrožena

Povodom Međunarodnog praznika rada

Radnici Bosne i Hercegovine 1. maj – Međunarodni praznik rada, simbol borbe za radnička prava i solidarnost, ove godine dočekuju u vrlo nezavidnom položaju praćeni neizvjesnošću i strahom od gubitka radnog mjesta.

Posljedica proglašenja pandemije koronavirusa svjetskih razmjera nije pošteđena ni naša država a uz zdravstveni sistem, najveći udar trpe upravo radnici.

Zabrana rada u vrijeme pandemije brojnim poslodavcima poslužila je kao izgovor za masovna otpuštanja, ugrožavanje i kršenje radničkih prava.

I dok  pojedini poslodavci čine sve  samo kako bi sačuvali stečeni kapital, pri tome predlažući za radnike nepovoljna zakonska rješenja i izmjene postojećih a na štetu radnika, mi u Socijaldemokratskoj partiji smatramo sramotnim donošenje bilo kakvih mjera koja će dodatno ugroziti prava radnika ili doprinijeti iskorištavanju njihovog ionako teškog položaja ostavljajući ih na milost i nemilost samovolji poslodavaca.

Imajući na umu da je svaki radnik važniji i vrijedniji od bilo kojeg kapitala, krajnje je vrijeme da aktuelna vlast stavi interese radničke klase ispred ličnih i kreira rješenja kojima će se spremno odgovoriti na rastuće izazove po pitanjima osiguranja socio-ekonomske stabilnosti, zaštite radnih mjesta i prava radnika.

Ovim putem posebnu zahvalnost i čestitke upućujem radnicima zdravstvenog sektora, sigurnosnih službi i uslužnih djelatnosti koji su i u ovim teškim vremenima, svaki dan izloženi riziku svoj posao obavljali profesionalno i korektno dokazavši time da su istinski heroji upravo ljudi koji bez obzira na težinu situacije i dalje svakodnevno odlaze na posao radeći ono što se od njih i očekuje.

Uz želju da će unatoč svim poteškoćama, 1. maj obilježiti u duhu poštivanja njegovih istinskih vrijednosti pri tome apelirajući na ličnu odgovornost pojedinca i poštivanje mjera zaštite presudnih u borbi protiv virusa koje su na snazi, radnicima i građanima Bosne i Hercegovine u ime Kantonalne organizacije  SDP BiH USK, upućujem najiskrenije čestitke.

 

 

Predsjednik KO SDP BiH USK

Hajrudin dr Havić, s. r.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu