SDP u Mostaru pozvao sve “zdrave snage” na formiranje pokreta za promjene

Mostarska organizacija Socijaldemokratske partije BiH pozvala je danas sve građane grada na Neretvi na formiranje širokog građanskog pokreta za promjene. Na konferenciji za medije trebali su biti i predstavnici Demokratske fronte koji su već dio ideje, ali zbog proceduralnih problema to se nije desilo.

Edin Zagorčić, predsjednik Gradskog odbora SDP BiH Mostar, u uvodu je kazao da je stanje u Mostaru nedopustivo, teško i predugo traje bez naznaka za promjene.

“Došli smo na ideju da motivišemo građane u formiranju fronta za bolji Mostar. Ovim pozivamo građane da nam se pridruže bez obzira na njihovu vjersku, političku ili nacionalnu pripadnost u borbi za bolji grad. Pozivamo i intelektualce, kulturne i sportske radnike, našu dijasporu da nam se priključi”, izjavio je Zagorčić.

Kazano je da su dobrodošli svi oni koji se nisu ogriješili o Mostar, a ideja je da se organizira i prikupljanje potpisa podrške ovoj inicijativi.

“Cilj je stvoriti kritičnu masu građana koji će svojim kvantitetom i kvalitetom imati kredibilitet da pomaknu ove koji nelegitimno odlučuju o sudbini Mostara”, izjavio je Zagorčić.

Zoran Mikulić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP BiH HNK, kazao je kako je jedan od ciljeva održavanje lokalnih izbora u Mostaru, a potom formiranje koalicije građanskih snaga.

“Treba konačno da se prebrojimo, da li nas ima ili nas nema. Mi u SDP-u nećemo dopustiti konačno prepuštanje grada te se za njega trebamo boriti iskorištavajući sve mogućnosti. Sadašnja situacija u Mostaru defintivno nije produkt volje njegovih građana, već je proizvod crtača karata. Kod nas danas postoje dvije vrste ljudi, oni koji žive na jednoj obali i oni koji žive na obje obale. Mi pozivamo ove druge”, izjavio je Mikulić.

Mikulić je stanje u Mostaru ilustrirao i tvrdnjom da se građevinski radovi dodjeljuju ljudima koji ne znaju koliko cementa dođe u vreći.

Od međunarodne zajednice očekuje se snažnije uključenje u rješavanje mostarskih problema i podrška ovoj građanskoj inicijativi. Očekuje se podrška i Naše stranke. Inicijativa će biti dodatno pojašnjena građanima kroz javne tribine i slične skupove.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu