SDP Novi Grad Sarajevo

SDP spriječio SDA u pokušaju oduzimanja javnog preduzeća LOKOM

Na 16-oj sjednici Opštinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, spriječen je pokušaj oduzimanja javnog preduzeć LOKOM, koje se i de iure namjeravalo dovesti u vlasništvo SDA. Naime, kako smo prije sjednice i najavili, SDA je preko izmjena i dopuna Statuta LOKOM-a imala za cilj u potpunosti isključiti sve ovlasti Opštinskog vijeća, a indirektno i građana kao osnivača i vlasnika ovog preduzeća, te tako otkloniti i sve pravne prepreke za dalje malverzacije LOKOM-om.

Prema riječima dr Sanjina Saračevića, šefa Kluba vijećnika SDP Novi Grad Sarajevo, predviđenim izmjenama planirano je da se Opštinsko vijeće u potpunosti razvlasti kada je u pitanju JP LOKOM, čime bi isto bilo dovedeno u jednu besmislenu situaciju, tačnije odgovaralo bi samo sebi. Aktuelne upravljačke strukture, Skupština i Nadzorni odbor bi dobili sve ovlasti za dalje rješavanje statusnog pitanja preduzeća i njegove privatizacije od strane SDA kao krajnje namjere. Na ovaj način bi bila legalizovana pljačka preko 15 miliona KM novca građana, koliko je od osnivanja uloženo u LOKOM.

Interesantno je da nakon što je otkrivena namjera da se kroz dopunu djelatnosti preduzeća u smislu trgovine ribama, morskim plodovima, gradnje puteva, autocesta, tunela i aerodroma (bez bilo kakvog objašnjenja i opravdanosti istog), u potpunosti ovlada LOKOM-om, niko nije želio prihvatiti ulogu predlagača. Indikativno je da je nakon reakcije SDP-a i sam načelnik Semir Efendić (SDA) prebacio odgovornost na Nadzorni odbor LOKOM-a, te naveo da su izmjene Statuta predložene bez njegovog znanja. SDP će u narednom periodu tražiti od načelnika Efendića da održi obećanje o utvrđivanju odgovornosti za ovaj pokušaj krađe imovine stanovnika Novog Grada.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.