Zoran Perić

SDP spaja građane BiH

Punih pet godina trajala je apstinencija Zorana Perića od politike. Na listama i izbornim plakatima za razliku od ranijih godina nije ga bilo, uživao je, kako je volio kazati, u penzionerskim danima i ribolovu, ali SDP-u, partiji koja je njegov drugi dom, nikada nije okrenuo leđa. U jesen 2014. napustio je funkciju predsjednika Gradskog odbora Mostar, a pet godina poslije na molbu stranačkog vrha, odlučio je nakratko “zamrznuti” penziju. Trenutak je i suviše težak da bi se kazalo ne, reći će čovjek koji je prelazno rješenje ili kako je to stručno “upakovano” – povjerenik do održavanja unutarpartijskih izbora u SDP-u.

Ključni akteri

Perić je po povratku dizao glas zbog propasti Aluminija, a sa građanima je u prvim redovima bio na protestima na Buni i kod Uborka.

Mostar je u centru pažnje posljednjih mjeseci zbog niza problema. Javnost je zabrinuta zbog kolektora, odnosno prijetnje piralenom, a negoduju i građani na sjeveru zbog deponije Uborak. Pribojavate li se i Vi za Vaše i zdravlje Vaših sugrađana?

– Dugogodišnje neprimjereno ponašanje čelnih ljudi Grada Mostara i komunalnih preduzeća u vlasništvu Grada, kod kojih je postalo sasvim normalno izbjegavati zakonska rješenja i druge propise vezane za njihov rad, dovelo je u nezavidan položaj ne samo stanovnike Mostara već cjelokupno stanovništvo doline Neretve, a i šire. Ako je stanje sa deponijom i kolektorima zadovoljavajuće, zašto se ne objave nalazi više inspekcija koje su izvršile nadzor nad njihovim radom? U narednim danima slijedi nam još teže stanje, s obzirom na to da će deponija izgubiti dozvolu za rad.

Mostar je skoro 12 godina bez lokalnih izbora. Dokad će trajati agonija i ko je krivac za ovakvo stanje?

– Mostar će sigurno i narednu godinu biti bez gradskog vijeća, a više nego očigledno je i da to odgovara vladajućoj strukturi, odnosno HDZ-u BiH i SDA. Oni su ključni akteri, bez kojih je teško doći do izmjena Izbornog zakona, a nakon čega bi se mogli održati izbori u Mostaru. Dokad će agonija trajati, ne znam, sve će zavisiti od njih.

Imate li ambicije da ostanete na čelu Gradskog odbora SDP-a ili ćete biti samo prelazno rješenje? Ako već ne želite ostati, ko je po Vašem mišljenju idealan kao nasljednik?

– Nemam namjeru kandidovati se na poziciju predsjednika Gradskog odbora SDP-a Mostar. Raduje me što ćemo imati više kandidata za ovu poziciju, koji su dosadašnjim radom pokazali da mogu uspješno voditi SDP u Mostaru. O imenima nije korektno govoriti, s obzirom na to da će se izbori održati za nešto manje od mjesec. Moguće je da se još članova kandiduje na ovu poziciju.
Mogu li na rezultat SDP-a naredne godine, pa i 2022. negativno uticati nove stranke lijeve orijentacije?

– SDP je jedina partija u BiH koja je dio Partije evropskih socijalista (PES) koja okuplja 34 stranke iz zemalja Evropske unije i predstavlja jednu od najvećih političkih asocijacija u Evropi. Pojedinci mogu privremeno, u saradnji sa drugim desnim političkim opcijama, stvoriti sliku o razdoru unutar SDP-a i to kratko traje.

Ideja ostaje

SDP je bio i ostao partija koja spaja sve građane u BiH i uvijek je predvodio aktivnosti na demokratizaciji društva i pomirenja među narodima. Pojedinci dođu i prođu, ideja ostaje i ona spaja sve nas članove i građane koji su istinski na putu BiH kao zemlje demokratskih načela, ljudskih prava i socijalne pravde.

Koliko je realna opcija da SDP na eventualnim lokalnim izborima u Mostaru nastupi zajedno sa Našom strankom ili čak sa još nekim političkim subjektima, što je model o kojem se špekulira u Kantonu Sarajevo?

– Uvijek sam bio zagovornik zbližavanja političkih partija sličnih shvatanja života i političkog djelovanja kako u Mostaru, tako i na višim nivoima vlasti.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu